Samtykker til tre nye år med tvungent psykisk helsevern etter Mørkved-drapet

Mannen som er dømt for Mørkved-drapet i 2008 samtykker til videre tvungent psykisk helsevern.

Drapsetterforskning i Bodø

Det var i desember 2008 en kvinne ble knivdrept utenfor sitt hjem utenfor Bodø.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / SCANPIX

Det var i desember 2008 en kvinne ble knivdrept utenfor sitt hjem utenfor Bodø. Gjerningsmannen med iransk bakgrunn ble i 2009 dømt til tvungent psykisk helsevern.

Statsadvokat Lars Fause i Tromsø ba i retten i dag om at dommen forlenges med tre år.

– Vi ber om tvungent psykisk helsevern fordi at påtalemyndigheten mener at det fremdelens er en kvalifisert og nærliggende fare for gjentakelse av nye straffbare forhold. Personen har fremdeles de samme symptomene han hadde i 2008, og for å verne samfunnet er det eneste riktige at han tas godt vare på av de tvungne psykiske helsevernet ved UNN Åsgård i Tromsø, sier Fause til NRK.

Psykotisk

Drapet sjokkerte hele landet i desember 2008. En ung tobarnsmor ble stukket i hjel med kniv på trappa utenfor sitt eget hus, av en psykisk syk mann som ikke hadde tatt medisinene sine.

Han har forklart til politiet at stemmer i hodet befalte ham å gå ut og drepe den 16. desember. Mannens nabo Ann-Mari Solås ble et tilfeldig offer, klokka 7.30 om morgenen.

Syk lenge

Mannen som i 2009 dømt til tvungent psykisk helsevern kom til Norge som asylsøker i 1990. Han fikk norsk statsborgerskap i 1998. Han var innlagt til psykiatrisk behandling tre ganger før han begikk drap.

Fordi de sterke medisinene han fikk førte til en problematisk vektøkning, hadde han sluttet å ta medisinene et par måneder før drapet.

Dette drapet førte til debatt om noen, og i så fall hvem, bør ha plikt til å etterse at enkelte pasienter faktisk tar medisinene sine.