Hopp til innhold

Refs møter motstand

Truls Fyhn mener mediene bør holde seg mer unna pårørende etter drapssaker. De pårørende selv er uenige.

Ellinor Albrigtsen, Jørn Tvervik, Thor Harald Henriksen og Truls Fyhn

Debattpanel under journalistkonferansen. De to pårørende etter to rystende drapssaker Ellinor Albrigtsen og Jørn Tvervik; VG-journalist Thor Harald Henriksen og politimester Truls Fyhn i Tromsø

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Politimester Truls Fyhn mener mediene har blitt stadig mer pågående i hvordan de opptrer ovenfor pårørende i drapssaker:

Utviklingen har vært veldig negativ, og det har blitt verre og verre. Journalistene går svært langt for å komme i kontakt med de pårørende, og jeg synes ikke det er noe igjen av Vær varsom-plakatens formuleringer om å skjerme pårørende, sa han.

Ellinor Albrigtsen, pårørende etter drapet på Slettaelva i Tromsø i januar , var helt uenig i dette.

– Jeg følte at det bildet av drapsmannen som var gitt i begynnelsen var helt feil, og følte behov for å rette opp i det. Jeg hadde et svært godt samarbeid med journalistene i dette, og for meg var det helt nødvendig å kommentere dette selv, sa hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Man får være med å utforme oppslaget

Jørn Tvervik, som er pårørende i drapet på Mørkved 16. desember i fjor , er også med i debatten.

– Jeg er også uenig med Truls Fyhn. Journalistene har en jobb å gjøre, og hvis man først er med på å gjøre et intervju, så får man faktisk være med på å forme hva som kommer frem, sa Tvervik.

– Hun har full rett til å si det hun vil

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund kommenterer også politimesterens utsagn.

– Jeg synes Fyhn sitt utsagn er underlig. I andre saker er jeg enig i at journalistene virkelig har gått for langt når de prøver å dekke saker, men i denne saken oppfatter jeg at for eksempel Ellinor Albrigtsen er helt bevisst på hvordan hun opptrer. Hun har full rett til å si det hun sier, og vi har full rett til å trykke det, sier Kokkvold.

Svarte Natta

På årets Svarte Natta-konferanse i Tromsø er nesten 300 journalister fra Nord-Norge samlet. Første tema er medienes oppførsel under og i etterkant av tre drapssaker som har rystet landsdelen det siste året: psykiatri-drapet i Bodø, og Slettaelva-drapet og trippeldrapet i Tromsø i mars 2009 .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.