NRK Meny
Normal

- Nasjonalmuseet svikter Nord-Norge

Fylkesråd Geir-Ketil Hansen krever at kulturministeren griper inn.

Geir-Ketil Hansen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn

- Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design svikter sin oppgave som formidler av nasjonal kunst i landet vårt.

Det mener fylkesråd for kultur i Nordland, Geir-Ketil Hansen, og viser til at de tidligere riksutstillingene forsvant da det nye nasjonalmuseet ble etablert for fem år siden.

Fylkesrådet i Nordland ber nå kulturminister Trond Giske gripe inn.

- Norsk kulturpolitikk bygger på at kunst og kultur skal formidles ut over hele landet, også på de små stedene, sier Geir-Ketil Hansen. - Men denne politikken fungerer ikke i forhold til Nasjonalmuseet.

Illustrasjonsfoto

KUNST: Kun for hovedstaden?

Foto: Colourbox

- Gjør jobben deres!

Daglig leder for Samorganisasjonen for Kunstformidling i Nord-Norge, Eva Skottnes Vikjord, mener det er på høy tid at ledelsen ved Nasjonalmuseet nå gjør jobben sin.

- Man kan ikke bare rette fokuset mot den store, tunge institusjonen hvis man legger vekt på at de skal ha et ansvar som skal være landsdekkende.

- Da må de etablere og jobbe i et nettverk som består av ulike typer enheter. Det nettverket må styrkes, og få ressurser slik at man kan jobbe som likeverdige parter.

Ifølge Skottnes Vikjord var dette intensjonen i den landsdekkende planen som Kulturdepartementet har gitt mandat til å utarbeides.

- Sviktet hele Norge

At hverdagen for Nasjonalmuseet har vært preget av indre konflikter og fokus rundt nye byggeplaner på Thulinløkka i Oslo er overhode ingen unnskyldning. - Nasjonalmuseet har sviktet sin oppgave som kunstformidler, understreker fylkesråd for kultur i Nordland, Geir-Ketil Hansen.

Den sterke misnøyen med Nasjonalmuseet har fått ham til å reagere overfor kulturministeren.

- Vi har bedt Trond Giske vurdere om det var rett å innlemme riksutstillingene i Nasjonalmuseet. I tillegg ber vi ham legge føringer for hvordan museet skal disponere sine midler, slik at de kommer hele landet til gode.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.