Hopp til innhold

Mener helsevesenet har mye å lære om sikkerhet fra oljebransjen

Helsevesenet må lære av oljebransjen for å unngå å gjøre så mange feil. Det mener anestesisykepleier som har jobbet begge steder.

Bjørn-Peder Horn Johansen

SIKKERHET I HØYSETET: Bjørn-Peder Horn Johansen jobber på oljepalltformen Gjøa. Der starter de hver dag med å spørre om det er gjort noen feil det siste døgnet som det går an å lære av.

Foto: Privat

Anestesisykepleier Bjørn-Peder Horn Johansen har lang erfaring fra Aker sykehus og nå jobber som HMS-ansvarlig på oljeplattformen Gjøa.

Der starter de hver dag med å sette sikkerheten i høysetet. Det er slik den erfarne sykepleieren vil det skal være også i helsevesenet.

– Det er måten man sikrer systemene på. Med granskning, og det at man premierer det hvis man ser feil. Det er en selvfølge at det fungerer sånn i oljebransjen. Sikkerhet og helse er det aller viktigste på agendaen, sier Horn Johansen.

– Risikerer jobben hvis man sier fra

Det er anslått at omlag 2000 mennesker dør årlig som følge av for svak pasientsikkerhet. Nå vil Horn Johansen ha sikkerheten i høysetet.

– Jeg sier ikke at det er utrygt å være pasient i Norge. Det er veldig mye omsorg der ute, men vi har et enormt stort forbedringspotensiale, sier Horn Johansen.

Han forteller at de på oljeplattformen starter alle dager med å spørre om det er gjort noen feil det siste døgnet som det går an å lære av.

I helsevesenet derimot er det slik at en ansatt som varsler om feil kan risikere å miste jobben, sier den erfarne anestesisykepleieren.

– Vi har nok en tendens til å henge bjella på katta hvis noe galt skjer og kvitte oss med en person som har gjort feil, i stedet for å se på forbedringspotensialet. Uavhengig gransking skjer nesten aldri. I helsevesenet gransker man seg sjøl og så går man videre, sier Horn Johansen.

Har fokus på pasientsikkerhet

Paul Martin Strand

Sykehusdirektør Paul Strand

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Ved Nordlandssykehuset i Bodø har de jobba hardt med pasientsikkerhet etter operasjonsskandalene som ble avdekka tidlig i sommer. Sykehusdirektør Paul Strand mener de har mye å lære av oljebransjen.

– Det vil jeg tro. Det går på å ha omfattende og god bruk av kvalitetssikringssystem, inklusive bruk av avviksmeldinger, og det å ha et normalisert forhold til det å bruke avviksmeldinger, sier Strand.

Mistet faren sin

For Bjørn-Peder Horn Johansen er det uakseptabelt at flere tusen mennesker hvert år utsettes for feil i helsevenset. Han har sjøl opplevd hva feil kan føre til, med verst tenkelig utfall.

– Jeg var nesten ferdig utdannet sykepleier og hadde en far som skulle opereres for en alvorlig hjertesykdom. Det var en relaitivt ukomplisert operasjon, men han fikk en hjertestans og døde fordi han fikk luft injisert i blodårene. Det ble gjort en intern gransking legene i mellom, og så hørte vi ikke mer om det.

Bjørn-Peder Horn Johansen er også trubadur og har skrevet en visetekst om det han har opplevd.

– Forferdelig opplevelse

– Vi fikk sånne fine proffe svar, som ikke harmonerte med virkeligheten. Jeg var sikker på at min far skulle møte fagfolk som skulle sørge for at han fikk leve videre. Det var en forferdelig opplevelse da han døde, i en alder av 59 år.

Og det er dette Horn Johansen vil unngå i framtida, han vil at systemene ved norske sykehus skal bli så god at færre må gå gjennom den sorgen han og familien har opplevd.

– Jeg har jobba som klinikkverneombud i helsevesenet i tilllegg til å være sykepleier og jeg vet at permene med vernearbeid og sikkerhetssystemer stort sett står og støver bort i hylla.