NRK Meny
Normal

- Ap kan si nei til olje

Lederen i AUF Martin Henriksen, mener et JA til Arbeiderpartiet under valget, kan bety et NEI til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

AUF-leder Martin Henriksen

AUF-leder Martin Henriksen mener det ikke er urealistisk at Arbeiderpartiet kan si nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen etter valget i høst.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Martin Henriksen tapte oljekampen på Aps landsmøte tidligere i år. Nå fortsetter han kampen intent i partiet. Lederen i AUF Martin Henriksen, tror Arbeiderpartiet kan bli med på å sette en stopper for oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Selvfølgelig kan det tenkes, dersom de siste forskningsresultatene viser at det ikke er forsvarlig.

Henriksen som også er stortingskandidat for Troms Arbeiderparti, sier at velgerne ikke kan ta det for gitt at Ap vil gå inn for å åpne områdene. Han mener Arbeiderpartiet lande på et nei til olje og gassvirksomhet etter valget.

- Så har jo også Arbeiderpartiet sagt at miljøhensyn og føre var må gå først, sier han.

Vil ha mer kunnskap

Selv om Arbeiderpartiets standpunkt er avvendende, vil styrkeforholdet mellom de tre rød-grønne partiene avgjøre saken når det skal forhandles etter valget. Ifølge Henriksen er Arbeiderpartiet sin holdning til oljeaktivitet i nord avhengig av nye forskningsresultater.

- Jeg tror at Høyre og FrP, som nå sier at de vil ha en åpning av Lofoten og Vesterålen uten tanke på miløkonsekvensene, har forregnet seg.

De siste dagene har både Høyre og Frp gjort et stort poeng av at en rød-grønn regjering kan komme til å stenge for all oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja fram til 2013. Fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen fra Arbeiderpartiet, mener imidlertid at vi har nok kunnskap til å starte oljeleting nå.

Les: - Blir oljeutvinning i Lofoten

Velgerne avgjør

Henriksen mener likevel Arbeiderpartiet kan lande på et nei til olje og gassvirksomhet. Han mener det er mange velgere i nord som er usikre, eller motstandere av oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. En stemme fra disse velgerne til Arbeiderpartiet er ikke nødvendigvis en stemme for mer intensiv utvinninng av olje i nord, sier Henriksen:

- De vil nok ha mer kunnskap, og de vil at man skal være trygg på beslutningen før man tar den. Det er forskjell på å vente på kunnskap eller være føre var, og det som Høyre og FrP sier om å rushe inn uten å ta hensyn til fiskeri og miljøkonsekvenser i et veldig unikt område, sier Henriksen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.