Les også:
Om få dager inntar USAs president Barack Obama og hans førstedame Michelle Grand Hotel - som dermed blir Oslos mest bevoktede bygning.
Hotelldirektør Svein-Petter Haslerud og hele hans stab er i nedtellingsfasen. Det er mye som skal ordnes før presidentparet ankommer om kvelden den 9. desember.
- Det blir intense 48 timer, sier han til NRK.no
Gjester som hadde bestilt rom på Grand Hotel i perioden 9. - 11. desember har pent og høflig måttet bo et annet sted når presidentfølget kommer.
- 99 prosent av gjestene har full forståelse for det når vi må kansellerere en bestilling. Og vi er behjelpelige med å ordne dem annen overnatting, sier Haslerud.
Les også:
Les også:
(Artikkelen fortsetter)
Hotell-livet snudd på hodet
Det hvite hus bestilte likegodt hele hotellet, 290 rom inkludert 52 suiter. Dette er standard prosedyre, og det samme ble gjort da Bill Clinton besøkte Oslo under Midtøsten-toppmøtet i 1999. Den amerikanske delegasjonen booket da hele Oslo Plaza.
Deler av følget - en såkalt fortropp inkludert Secret Service - er allerede på plass. De har inntatt hotellet, og skal sørge for at presidentens program går glatt for seg. Opplegget er finspikret helt ned på sekund - og minuttnivå.
Livet på hotellet blir helt snudd på hodet. Alle de 36.000 kvadratmeterne, fra loft til tak, gjennomsøkes for eksplosiver. Rom og ganger skal ryddes og sikres.
Haslerud og hans stab på Grand Hotel må også ha et skarpt presisjonsnivå, og ingenting uventet bør inntreffe.
- Uten en skikkelig og nitidig planlegging vil dette gå dårlig, sier hotellsjefen.
Les også:
Les også:
Maskingeværmenn
Men staben på Grand har vært ute en Nobel-utdeling før. Hotellet, som er bygget i 1874, har huset så og si hver eneste nobelprisvinner siden prisen ble delt ut i 1901.
- Jeg overtok ledelsen her i 1994, og fikk fredsprisen det året i fanget. Den gikk til Shimon Peres, Yitzhak Rabin og Yasir Arafat. Det var en smule planlegging da også, konstaterer direktøren med en viss tørr ironi.
(Artikkelen fortsetter)
Ved siden av USAs og muligens et par andre statsledere, var Midtøsten-trioen da verdens største terrormål, både alene og sammen.
Da måtte stuepiker, som fortsatt er i arbeid på Grand, re sengene og ordne rommene med maskingeværmenn rundt seg.
- Det kunne være situasjoner når man gikk ut og inn av rom, hvor man så våpen direkte og man skjønte omfanget av bevoktningen. Ellers må jeg si de fleste sikkerhetsvaktene er ganske diskrét. Det blir noen flere med opphold i gangene, men det forstyrrer oss egentlig lite i den daglige driften, sier han.
Frykter at stuepiker blir skuffet
Han er klar på arbeidsfordelingen mellom hotellet og Secret Service.
- De kommer med kravene, og vi fikser.
- Får deres kjøkkenpersonell lage maten til presidenten?
- Obama har med seg all slags personell, deriblant egen kokk. Maten på hotellet skal lages i samarbeid mellom dem og oss, sier hotelldirektøren.
Assisterende kjøkkensjef Ronny Haug på Grand Hotel sier til NRK.no at dette blir mer stas enn slit.
- Han er den største av verdens nålevende personer man kan få på et hotellbesøk. Her gjelder det å stå på og gjøre sitt beste, selv om det innebærer at det blir jobbing i 48 timer, sier han.
(Artikkelen fortsetter)
Hotelldirektøren svarer dette på spørsmålet om deres eget personell skal stelle rommet til presidenten.
- Jeg vet om en del stuepiker som blir skuffet om de ikke får det, i hvert fall, ler hotelldirektøren.
Alt må sluses inn
Hotellets mange innganger blir boltet og låst. Utenfor hotellet blir det som ved innsjekkingen på en flyplass. Et telt blir satt opp foran den ordinære hotellinngangen, og vil inneholde scanner og metalldetektor. Den må alle igjennom.
Alle som skal inn og ut , må gå en vei. Det gjelder også vareleveransene. Og det er her planleggingen kommer inn.
For alt må være innomhus.
- Det vil bli full stopp i leveransene av alt fra melposer til sengetøy og såpe i de to døgnene han er her, sier Haslerud,og forteller at de er i ferd med å bunkre opp i kjelleren:
- Alt må være på plass, også det meste av maten, både til gjester og til Nobel-banketten. Det lille vi må ha ferskt, må vi ta gjennom scanningsystemet.