Hopp til innhold

Følg Obama hele dagen på NRK

Når fredsprisvinner Barack Obama lander i Norge onsdag 9. desember, går også startskuddet for en av NRKs mest krevende liveproduksjoner.

Obama
Foto: Scanpix

Med et program som endrer seg forløpende, og et sikkerhetsoppbud på mellom 2500-3500 norske politifolk og amerikanske agenter, er det ikke bare-bare å lage god TV.

Likevel håper NRKs nyhetsavdeling at de «alltid er der det skjer» når president Barack Obama kommer til landet neste uke.

– Det er jo en utfordring at vi ennå ikke kan vite med sikkerhet hva som kommer til å skje og når det blir gjennomført, men vi har tatt våre forholdsregler, sier prosjektleder for den nasjonale sendingen på NRK1, Marianne Ytre-Eide Bjaarstad.

Les også: Slik skal Obama voktes fra luften

Sender hele dagen

Knut Olsen

NRK-programleder Knut Olsen skal intervjue gjester i studioet utenfor Grand Hotel.

Foto: NRK

Hun forteller at de starter sendingen allerede om kvelden 9. desember, når Obama etter planen skal lande på Gardermoen. På torsdagen er så godt som hele sendeskjemaet på NRK1 ryddet til fordel for fredsprissendingen.

– Vi skal «fotfølge» Obama rundt i Oslo, og vi skal være til stede på både folkefest og eventuelle protester, forteller Bjaarstad.

Les også: Slik skal politiet stoppe Obama-bråkmakere

I tillegg vil det være flere livereportere på plass rundt omkring i byen, mens forskjellige gjester skal bli intervjuet både i nyhetsstudioet på Marienlyst og i NRKs utendørsstudio på Egertorget.

Totalt har hele 460 NRK-ansatte har bedt om akkreditering og sikkerhetsklarering i forbindelse med fredsprisutdelingen og konserten fredag kveld.

Minnes Clinton-besøket

Odd Kaldefoss i NRK er sjefsprodusent for den internasjonale sendingen, og skal sørge for at begivenheten i Oslo kan bli overført til resten av verden. Kaldefoss er ikke ukjent med produksjoner av denne størrelsen.

– Dette minner litt om da president Bill Clinton kom til Oslo for ti år siden, men da fikk vi enda kortere tid på å forberede oss. I tillegg er sikkerhetsopplegget mye større nå, forteller Kaldefoss.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Synnøve Svabø møtte Bill Clinton

Da Bill Clinton var i Oslo i 1999, benyttet Synnøve Svabø anledningen til å hilse på den amerikanske presidenten. like enkelt blir det ikke denne gangen.

Foto: NILS BJÅLAND / Scanpix

Les også: - Jeg kunne blitt skutt

NRK og TV2 samarbeider om å produsere den internasjonale sendingen, og til sammen er det 150 mennesker som jobber med prosjektet.

– Vi kommer til å ha kameraer på blant annet Gardermoen, Slottet, Nobelinstituttet, utenfor Rådhuset og inne på Grand Hotel, opplyser sjefsprodusenten.

Mye usikkerhet

For ham er «jernringen» rundt sentrum en av de største utfordringene, ettersom alle som skal jobbe innenfor denne må sikkerhetsklareres. I tillegg må alle kameraplasseringer avklares med politiet.

– Vi jobber også etter et foreløpig tidsskjema og program. Det endelige programmet får vi ikke vite før 48 timer før Obama kommer, forteller Kaldefoss.

Les også: Obama-rekord på Nobel-senteret

I denne artikkelen kan du se hvordan det foreløpige programmet til Obama ser ut per i dag.

I tillegg til nobelsendinger på både TV og radio, kan du også følge Obama-besøket og Nobelprisutdelingen på nrk.no og i nett-TV.