Møter Stoltenberg før utdelingen

Barack Obama vil møte statsminister Jens Stoltenberg til politiske samtaler før han mottar Nobels fredspris.

USAs president Barack Obama
Foto: Adek Berry / Scanpix/AFP

NB: Denne artikkelen ble skrevet før Det hvite hus flyttet presidentens deltakelse på klimatoppmøtet i København fra 9. desember til rundt 17.-18. desember.

Statssekretær Thorbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor bekrefter overfor NRK at samtalene mellom Stoltenberg og Obama vil finne sted på formiddagen den 10. desember.

Stedet vil være Statsministerens kontor, med et mulig pressemøte i bakkant.

I det foreløpige programmet som har vært kjent har møtedatoen vært 11. desember, dagen etter utdelingen.

Obama kommer til Oslo rett fra klimatoppmøtet i København, hvor han skal delta noen timer. Klima vil også være ett av hovedtemaene under møtet med Stoltenberg. Det har SMK tidligere bekreftet overfor media.

Kommer kvelden før

Ankomsttid er stipulert til "late evening" onsdag den 9. desember. Det fikk Nobelinstiuttet og politiet beskjed om på onsdag.

Presidentflyet Air Force One møtes av norske jagerfly ved inngangen av norsk luftterritorium og geleides inn til Gardermoen. Presidenten og førstedamen vil der mottas av Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad, sammen med sjefen på den militære flyplassen og en representant for UD.

Det er Nobelkomiteen som er formelt vertskap for besøket og protokollmessig regnes det derfor som et privat - og ikke et statsbesøk - selv om det inkluderer politiske samtaler.