Hopp til innhold

Nobelpriser delt ut i Stockholm

I et festpyntet Stockholms konserthus, delte Nobelstiftelsen ut de øvrige Nobelprisene torsdag ettermiddag. Deriblant litteraturprisen.

Herta Müller mottar Nobels litteraturpris

Herta Müller er tildelt Nobels litteraturpris 2009. Kong Carl Gustav overreker prisen.

Foto: Peter Andrews / Scanpix/Reuters

– Jeg er et ganske vanlig menneske og det vil jeg også forbli, sa Herta Müller da hun møtte pressen i Stockholm for to dager siden.

Dermed gjentok hun det hun sa da det ble klart at hun var tildelt årets Nobelpris i litteratur. Hun har hele tiden fremholdt at det er bøkene hennes, ikke hennes selv, som har fått prisen.

Men torsdag kveld var det nettopp Müller som stod i sentrum da prisen ble delt ut. Muligens preget av den høytidlige stunden satt hun noe nedsunket i den røde fløyeskledde stol, og lyttet nøye da den svenske professoren Anders Olsson holdt en tale til henne - på svensk.

Motstand som metode

Olsson vektla at Müller er en forfatter som umiddelbart fanger lesersen og kommenterte spesielt språket hun benytter seg av.

– Temperaturen, den korte pusten, de skarpe detaljene, alt som antydes men som levnes usagt. Denne energien kommer fra en vegring mot å akseptere det som er. Herta Müller velger motstanden som metode, sa Olsson i sin tale.

Diktatur, og tysk-rumenske Müllers egen opplevelse av det kommunistiske Romania, har preget hele hennes forfatterskap.

Etter talen kunne en spent Müller reise seg, gå fram på podiet og motta sin medalje og diplom av kong Carl Gustaf, foran årets Nobelvinnere, den svenske kongefamilien og spesielt inviterte.

Professor Thomas A. Steitz mottar Nobelprisen i kjemi av kong Carl Gustaf av Sverige

Professor Thomas A. Steitz er tildelt årets Nobelpris i kjemi. I bakgrunnen Nobelvinnerne Herta Müller, professor Elinor Ostrom og professor Oliver E. Williamson.

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix/AP

Kvinnerekord

Til sammen tolv vinnere fikk hvert sitt diplom og medalje utdelt av den svenske kongen. Og kvinneandelen blant årets vinnere var rekordhøy. Hele fem kvinner hadde funnet sin plass i rekken av vinnere.

I tillegg til Herta Müller, mottok amerikanerne Elizabeth Blackburn og Carol Greider Nobelprisen i fysologi og medisin sammen med Jack Szostak . Israelske Ada Yonath delte prisen i kjemi med indiskfødte Ramakrishnan Venkatraman Ramakrishnan og amerikanske Thomas Steitz.

Som første kvinne vant amerikanske Elinor Ostrom Nobelprisen i økonomi sammen med sin landsmann Oliver Williamson. Eneste prisen som ikke ble tildelt en kvinne var Nobelprisen i fysikk , som gikk til Hong-Kong-baserte Charles Kao, kanadisk-amerikanske Willard Boyle og amerikanske George Smith.

Årets Nobelprisvinnere i Stockholm

Årets Nobelvinnere på plass på første rekke i Stockholm.

Foto: Peter Andrews / Scanpix/Reuters
Den svenske kongefamilien under årets Nobelprisutdeling i Stockholm

Den svenske kongefamilien kastet som alltid glans over utdelingen i Stockholms konserthus.

Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP