Hopp til innhold

Vil ikke rykke ut til flere trafikkulykker – ber folk om å ta det med ro

Dødstallene i trafikken har doblet seg mot første halvår i fjor. Nå vil ambulansefagarbeider Erik Fugelsø at alle skal ta hensyn i sommertrafikken.

Erik Fugelsø

Erik Fugelsø er glad for at han og kollegaene ofte kommer frem til ulykker der det har gått bra. Samtidig vet han at det på sommeren kan bli flere og mer alvorlige ulykker langs veien.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

På ambulansestasjonen i Sula kommune på Sunnmøre har det vært ei rolig natt. Derfor har mannskapene fått hvilt seg. De slapper likevel aldri helt av, for de vet at de når som helst kan måtte rykke ut.

Den siste tiden har det også gått noen ekstra tanker gjennom hodet før de skal på vakt. Grunnen er de høye dødstallene i trafikken. Så langt i år har 63 mennesker mistet livet i trafikken. Det er dobbelt så mange som på samme tid i fjor. Da var tilsvarende tall 31.

Anja Vasset og Erik Fugelsø som jobber på ambulansestasjonen i Sula.

Anja Vasset og Erik Fugelsø oppfordrer folk til å ta det med ro i trafikken i sommer.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Erik Fugelsø og kollegaene er glad når de får hjulpet folk, men alvorlige ulykker går inn på dem.

– Nå har vi hatt en del alvorlige ulykker den siste tiden, også i nærområdet her, og da blir du litt mer obs på det. Det er en tøff del av jobben. Vi kommer nært innpå, sier Fugelsø.

Stor trafikk på sommeren gir ofte flere ulykker

Ulykkestallene på veiene er nå så høye at vegdirektøren mandag kalte inn til krisemøte. Der kom det blant annet frem at Vegvesenet vurderer å sette ned farten på flere risikoutsatte vegstrekninger. I tillegg vil det bli hyppigere kontroller på veiene i sommer.

Det er ikke uten grunn at flere nå er bekymret. Sommermånedene ligger erfaringsmessig høyt på ulykkesstatistikken, sier pressevakt i Statens vegvesen, Øystein Skotte.

– Det henger blant annet sammen med at det er spesielt stor trafikk i sommermånedene, sier han.

Erik Fugelsø og kollega Anja Vasset

Erik Fugelsø og kollega Anja Vasset sjekker at bilen er klar til neste utrykning.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

På ambulansestasjonen i Sula er Fugelsø klar over at det om sommeren kan bli flere og mer alvorlige ulykker langs veiene.

– De alvorlige trafikkulykkene, med omkomne og store skader, er et av de tøffeste oppdragene vi er på i denne jobben her.

Vil at folk skal legge inn gode pauser

Nå oppfordrer ambulansefagarbeideren og kolleger folk til å ta det med ro i sommer.

– Jeg håper folk vil ta seg litt god tid, planlegge godt, ikke bite over for mye og tenke at reisa i seg selv er en del av ferien, sier han.

Fugelsø får støtte fra Heidi Pedersen, som er seksjonsleder og har ansvar for ambulansestasjonene i Ålesund, Giske og på Haramsøya.Hun håper den dårlige trenden vil snu og har et klart ønske for sitt mannskap i sommer.

Heidi Pedersen, seksjonsleder for seksjonsleder for ambulansestasjonene i Ålesund, Giske og Haramsøya.

Heidi Pedersen er seksjonsleder for ambulansestasjonene i Ålesund, Giske og Haramsøya.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Mitt ønske er selvfølgelig at vi skal måtte unngå å rykke ut til alvorlige ulykker som er svært krevende på mange områder. Vi er godt trente til å håndtere slike ulykker, men det er likevel svært tøft for alle instanser og alle som er involvert. Så vi ber alle om å følge godt med i trafikken, være oppmerksomme, legge mobiltelefonen bort, kjøre hensiktsmessig og med høy trafikksikkerhet. Vi har ingen flere å miste, sier Pedersen.

Fugelsø tar gjerne en hel sommer der han ikke må rykke ut til en eneste trafikkulykke.

– Det er et av de oppdragene vi helst vil slippe, sier han.