Hopp til innhold

Politiets Fellesforbund vil ha full bevæpning av norsk politi

Politiets Fellesforbund vil at norsk politi skal bevæpnes. Det er klart etter at landsmøtet nettopp har stemt over temaet.

Politiets Fellesforbund

Politiets Fellesforbund gjennomfører sitt landsmøte i Molde. Torsdag formiddag sa forbundet JA til generell væpning av politiet.

Foto: Remi Sagen / NRK

Vedtaket kommer, selv om forbundets leder, Arne Johannessen, ville gi Politidirektoratet og Justisdepartementet ett års frist på å innføre såkalt fremskutt lagring av våpen.

  • 73 stemte FOR generell væpning av politiet
  • 53 stemte MOT væpning

Dette er vedtaket:

PF skal jobbe for en generell bevæpning for norsk politi

Vedtaket går imot innstillingen fra forbundsstyret, om at norsk politi fortsatt skulle være ubevæpnet.

Arne Johannessen

Arne Johannessen er leder i Politiets Fellesforbund.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Nå har bevegelsen min sluttet, nå skal jeg kjempe for flertallets beslutning. Gratulerer med vedtaket, jeg er klar til å kjempe for det, sa Arne Johannessen etter vedtaket til nettstedet Politiforum.

– Et historisk vedtak

Politiets fellesforbunds leder, Arne Johannessen, karakteriserer vedtaket som historisk. Han påpeker at vedtaket er gjort etter en langvarig debatt.

– Nå har landsmøtet i PF gjort et historisk vedtak. Denne debatten har eksistert i Norge siden 20-tallet, så sånn sett kan en si at det var på tide, sier Johannessen til Politiforum.

Politi våpen

Politiet i Norge har også i dag anledning til å bære våpen. Det har de da også gjort ved en rekke anledninger. Men bevæpningen må da følge prosedyrer etter et regelverk.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Ville stille ultimatum

Politiets Fellesforbunds Arne Johannessen var blant dem som stemte nei til full bevæpning. Han ville gi Politidirektoratet og Justisdepartementet ett års frist til å innføre en fremskutt lagring av våpen. Dette ville i så fall innebære en lagring av våpen i politiets biler i operativ tjeneste.

Dersom dette ikke ble innført innen ett år, ville han gå for full bevæpning.

Jeg har lyttet til alle argumenter, og merker selv at jeg er i bevegelse, sa Johannessen.

Våpen i alle biler

Johannessen tok utgangspunkt i fjorårets vedtak på landsmøtet i Politiets Fellesforbund. I dette vedtaket går Politiets Fellesforbund inn for en fremskutt lagring av skytevåpen. Dette innebærer at alle politibiler som brukes i operativ tjeneste, skal ha våpen.

– Denne debatten hadde vært helt annerledes dersom POD og Justisdepartementet hadde tatt på alvor vedtaket vårt fra landsmøtet i fjor. Det er en stor skam at det går an, sa Johannessen.

– Gi dem ett år

Johannessen ville før vedtaket imidlertid ikke si ja til full bevæpning allerede i dag. Han ville vente et år, og se om Politidirektoratet innførte den fremskutte lagringen av våpen i norske politibiler.

– Det er mitt klare svar til landsmøtet at jeg kommer til å svare nei også i dag. Men jeg gir POD og justisdepartementet ett år på å følge opp punktene. Gi dem ett år, og hvis ikke de klarer å ta på alvor arbeidssituasjonen til politiet innen da, så kommer jeg til å stå på talerstolen og anbefale bevæpning av norsk politi, sa Johannessen.

Nå er avstemmingen gjennomført. Resultatet ble altså at Politiets Fellesforbund går inn for full bevæpning av norsk politi.