- Vi trente mye og ble flasket opp med fotball fra vi var ganske små

Begge to har vært sentrale i AaFK's poengfangst i år. Fredrik har skåret og Christian har sendt den avgjørende pasningen til et av Aalesunds mål. Og pappaene til begge to har også vært AaFK-spillere.

Christian Myklebust og Fredrik Ulvestad

Christian Myklebust er 19 år, Fredrik Ulvestad er 18. Denne sesongen har de markert seg i AaFK.

Foto: Terje Reite / NRK

Fredrik Ulvestad skåret AaFK's mål på overtid i kampen mot Sogndal sist søndag. Aalesund hadde hamret og hamret mot Sogndals bastante forsvarsmur. Og på slutten av kampen skaffet Fredrik Ulvestad seg rom, og sendte avgårde en ball som sang i nota bak Sogndals keeper.

Fredrik Ulvestad

Det var deilig å få mitt første Tippeligamål, sier Fredrik Ulvestad.

Foto: Terje Reite / NRK

– Det var deilig å få mitt første Tippeligamål. Det var godt å se den gå inn, og det var et deilig tidspunkt å skåre på, sier Fredrik Ulvestad.

– Fikk du noe skryt av din far etter skåringen?

– Ja, han var ganske fornøyd, smiler 18-åringen.

Hans far, Rune Ulvestad, spilte i Aalesund på slutten av 80-tallet. Han spilte også flere år i Molde.

Christian Myklebust er sønn av Frode Myklebust. Han var spiss på Aalesund i 1990 og 1991-sesongen. På de to årene skåret Frode Myklebust 17 mål.

– Det spørs om jeg passerer ham denne sesongen. Men i løpet av et par år skal jeg nok gjøre det, sier Christian Myklebust.

– Hva sier fedrene deres til suksessen dere har nå?

Christian Myklebust

Joda, fedrene våre er veldig glade over at vi gjør det såpass bra, sier Christian Myklebust.

Foto: Terje Reite / NRK

– Jeg tror både Fredriks pappa og min er veldig glade. De har jo vokst opp med fotball siden de også var små. Det har vi også. Og de har jo ønska at vi skal gjøre det bra, sier Christian Myklebust.

Christian Myklebust har også en tante, Merete Myklebust, som er verdensmester i fotball. Hun har også OL-bronse fra Atlanta i 1996 og hun har spilt 60 landskamper for Norge og skåret 2 landslagsmål.

– Jeg var ganske liten på den tiden. Men jeg kan huske at jeg så en kamp i VM i Sverige i 1995. Så jeg er blitt oppfostret med fotball, sier Christian Myklebust.

– Nå blir det 100% fotball

Christian Myklebust inngikk proffkontrakt med Aalesunds fotballklubb for bare få dager siden. Dette var like etter at Myklebust fylte 19 år. Selv ser han på kontrakten som noe svært viktig.

Jeg tenker ikke på pengene. Men nå får jeg anledning til å tenke fullt ut på fotball. Tidligere har det blitt mye skole. Nå blir det hundre prosent fotball. Det blir deilig, sier Myklebust.

Har det ikke vært 100% fotball hele tiden da?

– Joo, men det har jo vært litt skolearbeid også. Men nå blir det max fotball, sier han.

– Det går stort sett i fotball

Fredrik Ulvestad kommer fra en stor fotballfamilie. Han har en bror som spiller for Molde. På 3.divisjonslaget Herd spiller to brødre. Der er også pappa Rune Ulvestad trener. Selv spiller han altså for Aalesunds fotballklubb.

– Det går stort sett i fotball rundt middagsbordet hjemme. Nå satser jeg på å spille meg mer og mer inn på laget, og kanskje bli fast etter hvert, sier Fredrik Ulvestad.

– Men det er vel tøft for unge spillere å komme inn akkurat på den plassen dere passer best?

– Ja, det er ganske tøft. Det er veldig hard konkurranse. Vi har fått inn nye spillere. Jeg har tøff konkurranse fra Sander Post og Solomon Okoronwo og Fredrik i Michael Barrantes og flere andre. Det blir tøft å spille seg inn på laget, sier Christian Myklebust.

Video Ulvestad x 5

Se denne reportasjen om fotballfamilien Ulvestad i Ålesund. Reportasjen ble laget høsten 2010.

Drømmer om Chelsea og Juventus

– Jeg har selvfølgelig en forhåpning om å komme til utlandet en gang. Men først og fremst må jeg spille meg inn på AaFK. Så får vi se videre.

– Hvilket lag i utlandet kunne du tenke deg da?

– He-he, jeg heier jo på Juventus. Så jeg kan jo drømme litt, skratter Fredrik Ulvestad.

– Du da, Christian?

Drømmen er Chelsea, altså. Det er drømmen, sier Christian Myklebust kontant.

– Vi lekte mye ball da vi var små

Det er ikke mange årene siden disse to talentene var små, små gutter. Og allerede da trente de mange, mange timer. Men mye av treningen betegner de som lek.

– Vi trente mye da vi var små. Vi var ofte på kunstgressbanen 5-6 timer. Og drømmen var å bli profesjonell fotballspiller. Det var ikke så hard trening. Men vi var der og lekte med ball. Det var kanskje ikke så mye trening, men vi fikk i alle fall ballfølelse, forteller Christian Myklebust.

– Ja, vi var sammen med kompiser og spilte mye ball. Jeg ble ofte igjen på treningsfeltet etter at treningen egentlig var slutt. Det er nok noe av det som må til for å lykkes, sier Fredrik Ulvestad.

– Men blir det tid til noe annet enn fotball?

– Ja, det blir jo tid til annet også, men for det meste går det i fotball. Men det er jo helt greit for meg, sier Fredrik Ulvestad.

– Jeg syns det er viktig å få kobla litt av fra fotballen også. Så da spiller jeg en del FIFA på Playstation, humrer Christian Myklebust.

– Det er ikke slik at de hater oss

De to er unge. Og på mange måter har de kommet inn og tatt plassene til eldre og mer etablerte spillere. Men det er ikke noe problem ifølge de to guttene.

Det er jo viktig for AaFK at der er unge spillere i stallen. De eldre tar godt vare på oss og lærer oss opp. Det er ikke slik at de hater oss fordi vi kommer inn og får spille litt, sier Christian Myklebust.