NRK Meny

Tunnelarbeidet er i gang

På Oppdølsstranda var det en stor merkedag i dag. Arbeidet med å sikre den svært rasutsatte veien er i gang. Om tre år skal dette ikke lenger være den mest rasutsatte strekningen i Midt-Norge.

Arbeidet på Oppdølstranda er i gang

I dag gikk den første salven av på Oppdølstranda, i det som skal bli den endelige løsningen på rasfaren på Riksveg 70.

Foto: Roar Halten / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Skyssbåten har gått i skytteltrafikk til og fra Sunndalsøra. Barna fra Ålvundeid skole har etter hvert blitt vant til å komme sjøveien.

– Fordi vi ikke får lov til å kjøre Stranda. Det er ikke trygt, forteller Rebecka Torvik, Kaja E. Aune, Anne Marie Jenstad som er elever ved Ålvundeid skole.

Les også:

Første salve

Oppdølsstranda mellom Sunndalsøra og Oppdøl er den mest rasutsatte strekningen i Midt-Norge.

Men i dag gikk den første salven av, og tunnelarbeidet er i gang. Om tre år kan folk kjøre trygt gjennom Oppdølsstranda, av det som skal bli den endelige løsningen på rasfaren på Riksveg 70.

– Det betyr at rasfaren på Oppdølsstranda er et lukket kapittel, sier prosjektleder i Statens Vegvesen, Per Bjørn Gjelsten.

Video OPPDØLSSTRANDA START

Les også:

Dramatisk

I løpet av de neste tre årene vil en syv kilometer lang tunnel bygges her.

– Det var ganske dramatisk her før vi visste at dette kom på plass, og før vi fikk skolebåten som går, at det kom søknader om å dele skoleungene som skulle gjennom her med to busser. I tilfelle ras så ville de bare mistet halvparten av barneflokken. Det sier litt om hvor dramatisk det oppleves for foreldre, sier ordfører i Sunndal kommune, Ståle Refstie.

To til tre ganger daglig vil veien være stengt på grunn av sprening. Men det er ikke knyttet betydelig rasfare til arbeidet, forteller Gjelsten.

– På visse områder kan de være en fare. Men når vi kommer inn i fjellet så mener vi at avstanden til der det kan ramle ned noe er stor.

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.