Tunnelarbeidet er i gang

På Oppdølsstranda var det en stor merkedag i dag. Arbeidet med å sikre den svært rasutsatte veien er i gang. Om tre år skal dette ikke lenger være den mest rasutsatte strekningen i Midt-Norge.

Arbeidet på Oppdølstranda er i gang

I dag gikk den første salven av på Oppdølstranda, i det som skal bli den endelige løsningen på rasfaren på Riksveg 70.

Foto: Roar Halten / NRK

Skyssbåten har gått i skytteltrafikk til og fra Sunndalsøra. Barna fra Ålvundeid skole har etter hvert blitt vant til å komme sjøveien.

– Fordi vi ikke får lov til å kjøre Stranda. Det er ikke trygt, forteller Rebecka Torvik, Kaja E. Aune, Anne Marie Jenstad som er elever ved Ålvundeid skole.

Les også:

Første salve

Oppdølsstranda mellom Sunndalsøra og Oppdøl er den mest rasutsatte strekningen i Midt-Norge.

Men i dag gikk den første salven av, og tunnelarbeidet er i gang. Om tre år kan folk kjøre trygt gjennom Oppdølsstranda, av det som skal bli den endelige løsningen på rasfaren på Riksveg 70.

– Det betyr at rasfaren på Oppdølsstranda er et lukket kapittel, sier prosjektleder i Statens Vegvesen, Per Bjørn Gjelsten.

Video OPPDØLSSTRANDA START

Les også:

Dramatisk

I løpet av de neste tre årene vil en syv kilometer lang tunnel bygges her.

– Det var ganske dramatisk her før vi visste at dette kom på plass, og før vi fikk skolebåten som går, at det kom søknader om å dele skoleungene som skulle gjennom her med to busser. I tilfelle ras så ville de bare mistet halvparten av barneflokken. Det sier litt om hvor dramatisk det oppleves for foreldre, sier ordfører i Sunndal kommune, Ståle Refstie.

To til tre ganger daglig vil veien være stengt på grunn av sprening. Men det er ikke knyttet betydelig rasfare til arbeidet, forteller Gjelsten.

– På visse områder kan de være en fare. Men når vi kommer inn i fjellet så mener vi at avstanden til der det kan ramle ned noe er stor.