Hopp til innhold

Styrer musikkskuta selv

Hilde Marie Kjersem fra Ålesund styrer musikkskuta selv og slipper album på eget selskap.

Hilde Marie Kjersem

Hilde Marie Kjersem fra Ålesund slipper plate på eget selskap, etter at de store plateselskapene prøvde å kapre henne. Verden har blitt mindre, salget stuper, men ved å drive selv blir det mye mer i kassa.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Vokalisten og låtskriveren Hilde Marie Kjersem er tilbake denne gangen med full kontroll over plateutgivelsen.

Det nye albumet Let's Let Go har allerede rukket å vekke begeistring fra flere anmeldere. Flere peker på at Kjersem er en sjarmerende sjangeroverskrider med både country, jazz og pop på samvittigheten.

Drømmende, orkestrert pop og flørting med elektronika har det også blitt fra dama som tidligere var mest kjent for sine jazzprestasjoner.

Startet sitt eget selskap

Kjersem hadde platekontrakt med Rune Grammofon. Men hun overrasket ved å starte opp eget selskap som har fått navnet Brødr. Recordings. Her planlegger hun å slippe både egne plater og sideprosjekter, samt jobbe med venner og folk hun måtte finne på veien.

– Det som holdt meg igjen tidligere var frykten for å ikke vite nok om hvordan man driver en bedrift. Men med god help har jeg fått troen på meg selv som strukturert businessdame. Ved å gi ut ting selv kan du ha en tydeligere agenda. Jeg slipper også å få panikk fordi jeg må gi fra meg deler av prosessen til andre. Og jeg kan også unngå mange ledd som, sier hun til NTB.'

Les også om Hilde Marie Kjersem på Jugendfest.

Kjærlighetssorg og brudd

Kjersem legger ikke skjul på at det nye materialet kommer fra et smertefullt sted. Mange av tekstene handler om kjærlighetssorg og brudd. Når jeg nå slipper Let's Let Go er det mange som kaller det for et klassisk breakup-album, men dette var ikke planlagt eller kalkulert.

– Men det er nå en gang slik at man speiler i tekstene det som ligger en på hjertet, forteller hun videre. Og understreker at hun ikke har en følelse av å ha dyrket sin egen sorg og endt opp med et gjennomgående mollstemt album.

– Det er et universelt tema jeg behandler på Let's Let Go; det å måtte gå videre og finne en ny vei. Jeg har ikke skrevet personlig om meg, men om alle tankene man gjør seg rundt en slik omstilling. Livet blir jo litt rart når det rives opp på den måten.

– Men nei, jeg har ikke laget en sorgtung plate. Jeg har jobbet bevisst med at dette heller ikke skal lyde for privat, framholder Kjersem.

– Vakkert med vinyl

Den plateaktuelle artisten slår et slag for vinylen. Hun skal slippe en dobbel vinylplate. De som kjøper LP-en vil få med seg fire bonussporsamt en kode hvor man kan laste ned 10 ekstra låter. Her finner man livelåter, alternative versjoner av låter, remikser, uutgitte låter, coverlåter og sjeldne låter.

Bakgrunnen for denne satsingen er at hun ser en utvikling der musikk nesten er blitt for forbruksvare å regne.

– Det er et faktum at CD-salget synker og flere ser det som unødvendig å ha noe fysisk når man kan laste ned. Men likevel ser vi at salget av vinyl øker. Jeg tror det kommer av at folk synes det blir litt vel mye bruk og kast og ønsker seg litt tilbake til en tid da plater hadde verdi også i fysisk forstand, sier hun.

– Det er noe med å sitte der med et ordentlig produkt. Vinylplater er jo så vakre også, og det er noe du kan samle på og som vil gi deg den samme gode følelsen om og om igjen, sier hun.

Kjersem synes de gode anmeldelsene er gode å ta med seg.

– Men musikken er allerede befestet i meg. Jeg har et forhold til låtene nå, og jeg føler ikke at det andre mener rokker ved dette. Det er et kjærlighetsforhold som jeg håper også andre kan ta del i, avslutter hun til NTB.