NRK Meny
Normal

Solen danker ut den mørke kinosalen

I Møre og Romsdal har folket denne sommeren valgt sol, sommer, festivaler og turer i skog, fjell og mark fremfor å sitte i en mørk kinosal.

Sol sommer

Dette vil folk ha om sommeren. Med den flotte sommeren har folk prioritert uteliv fremfor å gå på kino. Alle kinoene i Møre og Romsdal har registrert publikumsnedgang i sommer.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Kinobesøket har stupt denne sommeren. Sjelden har Møre og Romsdal opplevd en flottere sommer. Solen har skint fra bortimot skyfri himmel, og temperaturene har dag etter dag, uke etter uke ligget på godt over 20 varme grader.

Vi har hatt et fantastisk vær. Og vi har merket at folk foretrekker å være ute og nyte finværet, sier salgs- og teamleder Mariann Borgun ved Ålesund kino.

Ved de to kinoene i Ålesund har sommerbesøket gått ned fra vel 20 000 i juni og juli i fjor til vel 12 000 i år. I Kristiansund er det tilsvarende tallet redusert fra vel 9 000 til om lag 5 000. I Molde gjekk besøket ned fra 13 000 til 10 000.

Her i Molde har gode filmer lokket folk til kinoen på tross av sommervarmen, sier teknisk leder ved Molde kino, Edgar Rausandhaug til NRK.

Dawn of the planet of the apes

Dawn of the planet of the apes er en av filmene som har dratt publikum til kinoene i sommer.

Foto: Uncredited / Ap

På kinoene i Møre og Romsdal er det blant andre filmen Edge of Tomorrow som har dratt en del publikum. Denne blir omtalt som en storslått action og science fiction-film, med blant andre Tom Cruise og Emily Blunt i rollene.

I juli hadde også filmen Dawn of the planet of the apes premiere. Denne filmen fikk 11-års aldersgrense på grunn av aggressive kampscener og voldsomme effekter. I filmen møter vi en voksende nasjon av genetisk utviklede aper i kamp med menneskene. Det brygger opp til en krig som kommer til å avgjøre hvilken rase som vil stå igjen som jordens herskere.

Også det episke romeventyret The Guardians of the Galaxy har fått folk til å besøke kinosalene i sommer.

Hercules

Fra den norske premieren på Hercules. Ingrid Bolsø Berdal, Aksel Hennie, Reece Ritchie og Tobias Santelmann.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fremover blir det trolig storfilmen Hercules, med blant andre de norske skuespillerne Ingrid Bolsø Berdal, Tobias Santelman og Aksel Hennie, som kommer til å trekke publikum.

I tillegg kommer det flere godbiter, og i Ålesund tror Mariann Borgund at kinobesøket tar seg opp når sommeren er over.

Vi har veldig mange premierer fremover nå. Og det er høsten som er den store sesongen for kinoene. Så nå gleder vi oss, sier Borgund.