NRK Meny
Normal

Hundreåringen er tidenes svenske filmsuksess

«Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» har blitt en stor kinosuksess verden over.

Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

VIDEO: Se trailer for «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant».

«Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» har passert 300 millioner kroner i kinoinntekter på verdensbasis, og skal dermed nå være den mest innbringende svenske kinofilmen noensinne.

Filmen er basert på Jonas Jonassons bok ved samme navn, som også er en internasjonal hit og den mest solgte svenske romanen gjennom tidene.

Solgt til over 40 land

Regissør Felix Herngren sier til Expressen at filmen har gått spesielt bra i Øst-Europa, samtidig som den går bra i land som Sør-Korea, Spania og England.

– Jeg hadde aldri trodd at den skulle nå utenfor Norden, sier han til avisen.

Laster Twitter-innhold

Filmen med et budsjett på 63 millioner svenske kroner er så langt solgt til over 40 land. Så langt i år er den sjette mest populær på norske kinoer i 2014 med totalt 237.000 solgte kinobilletter.

(Artikkelen fortsetter)

Robert Gustafsson

Robert Gustafsson spiller hovedrollen som hundreåringen som klatret ut gjennom et vindu og forsvant.

Foto: Pressebilde

Handlingen kretser rundt den gamle mannen Allan Karlsson, som i filmen spilles av humoristen Robert Gustafsson - for anledningen pakket godt inn i alderssminke.

Karlsson rømmer fra gamlehjemmet på sin egen hundreårsdag, og kommer uforvarende opp i humoristiske og absurde situasjoner. I filmen får vi vite at Karlsson har vært sentral i en rekke historiske verdenshendelser, og handlingen har dermed sine likhetstrekk med «Forrest Gump».

Kjent for nordmenn

NRKs anmelder Birger Vestmo ga filmen terningskast fire og omtalte den som en «fornøyelig opplevelse av halvrørete gamlinger i et Coen-inspirert univers der liv eller død spiller mindre rolle».

For mange nordmenn er skuespiller Robert Gustafsson kjent etter at han i 2002 var med i NRKs humorserie «Åpen Post» sammen med Harald Eia og Bård Tufte Johansen.

Se klipp i videovinduet under:

Humorshow med Bård Tufte Johansen og Harald Eia.

VIDEO: Se Robert Gustafsson i rollen som norgeskorrespondent Classe Ekman på «Åpen Post» i 2002.