Hopp til innhold

På Svalbard: – Her er det stille før stormen

I Longyearbyen er det mørkt, men fortsatt lys i lokalstyret sine vinduer, forteller Svalbardpostens redaktør. Nå ventes det opp mot 50 mm regn og kraftig vind.

Svalbard: Evakuering fra Unis

EVAKUERING: Evakueringen har nå blitt trappet ned. Tidligere i dag fikk 86 studenter en time på å pakke med seg det som var nødvendig.

Foto: Hilde Kristin Røsvik / Svalbardposten

I oktober førte mildvær og mye nedbør til flere store jordskred rundt Longyearbyen, og da var nedbørsmengden under halvparten av de meteorologene forventer for det kommende døgnet.

Regnværet vil være på sitt verste i nitiden mandag kveld.

– Det er områder i Longyearbyen som er utsatt, eller kan bli utsatt for jordskred med så store mengder nedbør. Det er veldig sånn føre var-prinsipper de jobber etter nå, forteller redaktør i Svalbardposten Hilde Kristin Røsvik.

Studenter fikk en time til å pakke

Svalbard: Studenter evakueres

Her blir studentene evakuert fra UNIS. Studentene ble fraktet i busser til hyblene sine for å pakke.

Foto: Hilde Kristin Røsvik / Svalbardposten

Røsvik har vært nede på Universitetet på Svalbard (UNIS) og fulgt evakueringen av studentene ved skolen.

– Studentene ble hentet i buss, der de ble kjørt opp til hyblene sine. Der fikk de en time til å pakke sammen det mest nødvendige for et par døgn, forteller Røsvik.

I tillegg har det blitt evakuert mange fra boligområdet, som 19. desember i fjor ble truffet av et snøskred.

Evakueringen har nå blitt trappet ned, og Svalbardposten skriver mandag ettermiddag at Longyearbyen lokalstyre (LL), etter vurderinger med UNIS og NVE, har konkludert med at det ikke er behov for å evakuere flere.

– Longyearbyen i et nøtteskall​

Selv med flere evakuerte, har alt gått uten dramatikk og panikk blant innbyggerne.

– Alt har gått rolig for seg her. Nå jobber myndighetene etter føre var-prinsippet. De evakuerte har flyttet inn på andre studenthybler som ligger nærmere sjøen uten fjellskrenter rundt, mens noen har fått rom på hotell, sier Røsvik.

På Facebook-siden «Ros & info Longyearbyen» legger innbyggerne ut meldinger om at de har ledige rom til de som trenger det.

– Det er Longyearbyen i et nøtteskall. Her hjelper alle hverandre. Mange har lagt ut melding på Facebook, inkludert meg, forteller Røsvik.

Forrige oppslagssak var om varmen

– Den siste oppslagssaken vår i forrige avis var at det har vært 71 måneder på rad over normaltemperatur på Svalbard. At det var historisk varmt hadde vi også som hovedoppslag i forrige avis, og så kommer denne stormen, sier Røsvik.

– Det er veldig merkelig vær. Frosten i jorden tiner og da blir massene mye mer bevegelig. Med mye regn kan det komme jordskred, og det er det myndighetene er redd for, sier Røsvik.

Den mest intense nedbøren ville komme fra rundt klokken 14-15, og fortsette utover kvelden. Temperaturene ville ligge på mellom tre og fem grader.

– Torsdag morgen vil uværet passere. Da vil også temperaturene synke til frysepunktet. Når det gjelder faren for jordskred, så minker den når det fryser på, forteller statsmeteorolog Trond Lien.