Hopp til innhold

Tall for august: Antall asylsøkere til Norge har doblet seg

I august kom det mer enn 2 000 asylsøkere til Norge. Det er dobbelt så mange som i august i fjor.

Politiets utlendingsenhet på Tøyen

MANGE FLERE: Politiets utlendingsenhet på Tøyen opplever stor økning av asylsøkere.

Foto: Rushda Syed / NRK

Morten Hojem Ervik

DOBLING: Morten Hojem Ervik forteller om antall asylsøkere som kommer.

Foto: NRK

– Vi henter inn alt vi har av ekstra mannskap og flytter over bemanning for å gjøre jobben så raskt og effektivt som mulig, sier Morten Hojem Ervik, assisterende sjef for Politiets utlendingsenhet (PU).

Fredag kommer Utlendingsdirektoratet (UDI) med nye tall over antall asylsøkere i Norge, men etter det NRK kjenner til var det over 2.000 personer som søkte om asyl i Norge i august i år.

– Tallet har doblet seg, og vel så det, forteller Ervik.

I en vanlig uke er det totalt mellom 100 og 300 asylsøkere som tar kontakt med Politiets Utlendingsenhet, der 300 regnes som et toppuke. Men i forrige uke ble det registrert 600 asylsøkere, mens de i inneværende uke vil runde 800.

800.000 til Tyskland

Krigen i Syria har ført til en flyktningekatastrofe, der mange ofrer livene sine for å søke et trygt liv i Europa. Tyskland forventer at 800.000 flyktninger skal ta seg over landegrensen, mens Ungarn og Makedonia har store problemer med å ta imot alle som kommer og ønsker seg videre.

UDI har tidligere estimert at 11.000 asylsøkere vil komme til Norge i 2015, men hvis det fortsetter som nå vil det tallet bli betraktelig høyere.

– Akkurat nå er det vanskelig å forutse hva som vil skje. Vi har tett kontakt med Politidirektoratet og Justisdepartementet for å se på ulike scenarier som kan utvikle seg, sier Ervik.

Endret på registreringen

Bassil Ali

FORNØYD: Bassil Ali forteller om mottagelsen han fikk i Norge.

Foto: NRK

Det økende antallet asylsøkere har ført til store utfordringer for PU, der barn har måttet overnatte på betonggulv ved lokalene på Tøyen i påvente av å bli registrert.

– Vi har endret på registreringen for å få personene raskere til mottak, så de kan få hjelp, mat, pleie og akseptable overnattingsforhold, sier Erevik.

Asylsøkere fra Syria utgjør den største gruppen, etterfulgt av landene Eritrea og Afghanistan. Syrerne Fasih Sherif og Bassil Ali føler seg godt mottatt i Norge.

– Alt er ok. Vi har spist og får alt vi trenger. Folk er veldig medmenneskelige og gode mot oss, sier Ali.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger