Nå kommer reglene for behandling av nedkjølte barn

Seks år etter at to jenter omkom i Karihola i Kristiansund, får Helse-Midt Norge rutiner for behandling av nedkjølte barn.

Karihola
Foto: Tidens Krav

Sykehusene i helseregionen er nå enige om hva som skal gjøres når helsepersonell kommer over nedkjølte barn.

– De skal kontakte AMK-sentralen som så skal sette dem i kontakt med vakthavende thorax- (hjerte) kirurg ved St. Olavs Hospital i Trondheim, sier fagdirektør Kjell Salvesen. De skal da i fellesskap finne ut hvor det er best å sende barnet.

Kjell Salvesen

Fagdirektør Kjell Salvesen i Helse Midt-Norge sier de har funnet en løsning på hvordan helsepersonell skal opptre når de kommer over nedkjølte barn

Foto: Roar Strøm/NRK

Kan flys både til Trondheim og Oslo

Kart Karihola

Her ytterst i havgapet utenfor Kristiansund lekte to småjenter som ble tatt av bølgene i mars 2010

Foto: NRK

Etter ulykken i Karihola i Kristiansund 7. mars 2010 har det vært uavklart hva en skal gjøre med små nedkjølte barn. Nå sier Salvesen at alder, tilstand og flyvær vil avgjøre om pasienten skal fraktes til St. Olavs i Trondheim eller Rikshospitalet i Oslo. Den nye prosedyren sier nå at det er legen i helikopteret og vakthavende hjertekirurg som avgjør dette i fellesskap.

Les også : Må gå gjennom rutinene på nytt

Kan bli regel for hele landet

Salvesen sier til NRK at regelen som nå innføres i Helse Midt- Norge kan komme til å bli gjeldende for hele landet. Helsedepartementet sa for bare noen uker siden at de ikke skulle ha slike, men Salvesen bekrefter at det nå at det pågår et arbeid i ei gruppe som skal komme med innspill til nasjonale retningslinjer før nyttår.

Les også : - Sendt til feil sykehus

Les også: To jenter (9) mistet livet i Kristiansund