–Genialt å legge festen hit

Rådhusplassen skal hele helgen hete «Lille Sunnmøre». Her er det folkefesten skal foregå, helt til det endelige slaget skal stå på Ullevaal.

Rådhusplassen fredag cupfinale

Rådhusplassen i Oslo lyser av oransje fargar. Dette blir Aalesund-supportarane sin festplass i helga. Området har fått namnet 'Lille Sunnmøre'

Foto: Terje Reite / NRK

Alle som husker folkefesten rundt Cupfinalen 2009 har sterke følelser for stemningen som ble skapt i Spikersuppa og langs Karl-Johan den gangen. Derfor ble kanskje valget av Rådhusplassen sett på som et andrevalg, da Brann sikret seg Saras telt og den mest sentrale tomten i Oslo for sine festligheter.

Men torsdag kveld er teltene reist, og alt bortsett fra den store scena i midten er kommet på plass. Nå spår flere kjempesuksess for Aalesunds-arrangementene. Flere tror det er dette som blir cup-smørøyet denne helgen.

Arthur Wennersberg

Arthur Wennersberg er sunnmøring med bakgrunn frå næringslivet i Ålesund og Stranda. Nå er han styreformann for bydelen Aker brygge.

Foto: Terje Reite / NRK

– Det er en genistrek å legge festlighetene hit. Det er hit folk vil komme. Kombinasjonen av fest på rådhusplassen og alle fasilitetene på Aker brygge kommer til å bli en ubetinget suksess, sier styreformann i Aker brygge Arthur Wennersberg.

– Det er hit folk vil

Torsdag kveld var Wennersberg på Rådhusplassen for å inspisere byggverkene som har kommet på plass. Mange kjenner ham som sunnmøring, med tilknytning til et av byens store engros-firma og Alvo-fabrikken på Stranda. Nå er han styreformann for bydelen Aker brygge.

– De som driver forretning på Aker brygge er storbegeistret for at Aalesund har lagt arrangementene hit. Noen har til og med spurt etter hvem Aalesund skal møte i Cupfinalen neste år. Med to tilreisende lag og tilhengere blir det ekstra mye liv. Og i området som Aalesund har valgt, blir det helt sikkert en god del som er kledd i Branns farger også. For det er hit ned folk vil når de er på besøk i Oslo, sier Wennersberg.

– Større enn vi drømte om

Folkene fra arrangørselskapet Momentium har arbeidet på Rådhusplassen siden mandag. Torsdag kveld var teltene ferdig rigget. Fredag klokka 12 er det klart for innrykk.

Stig Berild

Stig Berild jobber som arrangementsansvarlig i Momentium. Nå er han travelt opptatt med å legge alt til rette for Aalesund-supporterne.

Foto: Terje Reite / NRK

– Dette har blitt større enn vi trodde da vi satte i gang med dette prosjektet. Vi har jo tegnet og planlagt. Men når vi nå ser dette i virkeligheten, ser vi hvor stort det faktisk er. Konsert-teltet har plass til 3700. Og her på plassen utenfor teltene skal vi ta imot 10 000, kanskje opp i 15 000 mennesker på det meste, forteller arrangementsleder i Momentium Stig Berild.

– Det blir bedre her enn i Spikersuppa der Brann-supporterne skal holde til?

– Ja, flottere sted for et slikt arrangement finner du knapt nok. Du har ikke stor nok tomt til slike telt i Ålesund i alle fall. Brann kan ikke samle så mye folk i Spikersuppa. Det er hit folk kommer til å ville være i helga, sier Stig Berild.

Starter fredag formiddag

For Aalesunds-supporterne starter moroa allerede fredag formiddag. Da åpner teltene med servering og trubadurer. Er du blant dem som ikke kan få nok av Aalesunds-sanger, er dette definitivt stedet for deg.

Lørdag toppes det hele med den oransje timen, der målet er å same så mange oransjekledde på rådhusplassen som mulig. Noen snakker om 10 000 mennesker, andre snakker om 15 000.

Senere lørdag kveld blir det et storslått cupfinaleshow, i teltet nærmest Akershus festning. Det store teltet tar 3700 mennesker. Torsdag kveld var der et fåtall billetter igjen.

NM-vinnere 1963-2010
Foto: Nyhetsgrafikk