Hopp til innhold

Mener Statens Barnehus er en suksess

Lederen for ett av Norges ti barnehus – Ingrid Heggli – mener tiltaket har økt rettssikkerheten for barn og andre utsatte grupper dramatisk siden oppstarten for syv år siden.

BARNEHUS

Fagfolkene ved barnehusene i Norge ønsker nå at barn skal ha lovfestet rett til å få hjelp hos dem.

I november 2007 ble det aller første av Statens Barnehus åpnet i Bergen. Det var daværende justisminister Knut Storberget som tok initiativ til prosjektet, som skulle sikre hjelp og behandling for barn og unge som ble utsatt for vold og seksuelle overgrep.

Ingrid Heggli

Leder i Statens Barnehus, Ålesund, Ingrid Heggli.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Siden den gang har det totalt åpnet ti barnehus i Norge, med lokasjoner i Ålesund, Hamar, Kristiansand, Bergen, Trondheim, Tromsø, Oslo, Stavanger, Bodø og Sandefjord.

I tillegg til hjelp og behandling, åpner disse institusjonene også for at det juridiske apparatet kan foreta avhør og medisinske undersøkelser av barn, på en måte som er mindre belastende for de små.

Det mener lederen for Barnehuset i Ålesund – Ingrid Heggli – har vært en suksessfaktor som har økt rettssikkerheten til barn og andre utsatte grupper.

– Ja, det vil jeg si. Tidligere var det slik at barn ofte ble avhørt i kjelleren på politistasjonen, med masse politiansatte til stede og utrygge rammer. Forutsetningen for at barna skal klare å fortelle sannheten er helt annerledes med et barnehus, sier Heggli.

(Saken fortsetter under bildet)

Barnehus konferanse Ålesund

Vanskelig opplevelser og hvordan de skal takles var blant temaene da ansatte fra de ti barnehusene i Norge møttes i Ålesund denne uken.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Ønsker lovfesting

Torsdag ble det holdt en konferanse i Ålesund, der ansatte fra alle de ti Barnehusene i landet møttes for å diskutere vanskelige opplevelser og utfordringer i yrket.

Nå ønsker fagfolkene at det ikke bare skal være mulig for barn å komme til et barnehus, men at retten også skal være lovfestet.

– Vi kommer borti saker som kan være ganske kompliserte. Da er det viktig at de som skal følge opp barna i etterkant vet at de små har fått hjelp hos et Barnehus i forkant. Her blir de sett og hørt, sier Heggli.

– Ikke noe problem

Magne Raundalen

Magne Raundalen er en av dem som har stått på barrikadene for barns rettigheter gjennom flere tiår.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Magne Raundalen er en av dem som har stått på barrikadene for barns rettigheter gjennom flere tiår.

Han mener barnehusene er et viktig bidrag for å oppfylle barnekonvensjonen som i år er 25 år.

– Jeg mener at når vi nå er så heldige at vi har fått mange barnehus – det trodde vi ikke til å begynne med – med så mye kvalifisert personell, så har vi ikke noe annet valg enn å gi barna det beste. Barns beste skal også være ledetrådene våres, så det vil ikke være noe problem å lovfeste dette, sier Raundalen.

Avhørsrom Statens barnehus Ålesund

Slik ser det ut i et avhørsrom i Statens Barnehus.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL