Hopp til innhold

Mange venter to timer i kø for å få tatt bilde her

RAUMA (NRK): Selv i regn og skodde er det kø. På de fineste dagene er utsiktspunktet Rampestreken blitt så populært at reiselivsaktør er bekymret for at turister skal få en dårlig opplevelse.

Tommy Karlsen på Rampestreken.
Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Fjellsko har erstattet glitter og perlekjeder i frokostsalen på Grand Hotell i Åndalsnes. I år er gjestene nordmenn som skal gå en av de populære fjellturene i området. Spesielt populær er turen til utsiktspunktet Rampestreken.

– Da blir det kø, sier hotelldirektør Ola-Elias Åndal.

Merker Kompani Lauritzen-effekt

Kø for å ta bilde på Rampestreken i Rauma

Slik så det ut på Rampestreken torsdag.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Allerede før klokka 10 om morgenen blir parkeringsplassen nedenfor Nesaksla og Rampestreken full. På grunn av pågangen anbefaler hotelldirektøren gjestene å gå så tidlig på dag som mulig, eller vente til kvelden. For det er mer trøkk enn vanlig, og mye skyldes et populært TV-program.

– De aller fleste gjestene forteller oss at de har fått inspirasjon av TV2-programmet Kompani Lauritzen, sier Åndal.

Tommy Karlsen på Rampestreken.

Tommy Karlsen har sett på Kompani Lauritzen og måtte få med seg den populære fjellturen.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

To timer lang kø i helga

Torsdag er det regn og skodde ved Rampestreken. Det stopper ikke tilstrømmingen.

Ørjan Martnes fra Lofoten er en av dem som har tatt turen. Han står gjerne i kø i 10–15 minutter for å få tatt bilde ute på rampen.

Turister på Rampestreken i Rauma.

Ørjan Martnes og datteren Hanna var ikke skuffet over at tåken kom akkurat da det var deres tur å gå på rampen. Ørjan Martnes mener turen var magisk, og han fikk et glimt av utsikten gjennom tåka.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

– Det er det vel verdt, mener Martnes.

Men på de fineste dagene kan ventetida bli mye lenger. Åndalsnes Avis skrev i juni at ventetida var på over en time. I helga var køa enda lenger.

Kø på Rampestreken lørdag 4. juli 2020

Slik så køa ut på lørdag. Anne Karin Nordskag sier at selv om køa var lang, så var det god stemning blant dem som sto og ventet.

Foto: Thomas Parsli

Lørdag var Anne Karin Nordskag og familien innom Rauma på ferieturen sin. Det store målet var Rampestreken. Allerede på vei oppover hørte de andre si at det var to timer kø for å komme seg ut på utsiktspunktet.

– Derfor tok vi en liten sjokoladestopp rett før, og ble enige om å gå videre oppover.

Anne Karin Nordskag, Thomas Parsli og Dinah Sofie Parsli-Nordskag.

Anne Karin Nordskag og familien sier at de fikk en herlig tur.

Foto: Privat

– Var det kjedelig å ikke få kommet seg ut på Rampestreken?

– Egentlig ikke. Eller kanskje akkurat da jeg fikk høre det. Da tenkte jeg at køa kan vel ikke være så ille, men vi hadde bestemt oss for å gå videre opp allerede før vi så køa. Utsikten vi fikk lenger oppe var jo like bra, kanskje bedre.

Thomas Parsli og datteren Dinah Sofie Parsli-Nordskag.

Anne Karin Nordskag fikk tatt bilde av mannen, Thomas Parsli, og dattera, Dinah Sofie Parsli-Nordskag, foran utsikten lenger oppe.

Foto: Privat

Ørjan Martnes hadde heller ikke ventet i to timer.

– Da hadde jeg gått lenger opp, sier han.

– Ikke bruk ti minutter på å ta et bilde

Hotelldirektøren håper alle vil ta litt mer hensyn når de er ute på rampa, og ikke bruke ti minutter på å ta et bilde. Han mener en løsning er at det blir satt inn vakter som kan dirigere trafikken når den er på sitt største.

Ola-Elias Åndal er hotelldirektør ved Grand Hotell i Åndalsnes.

Ola-Elias Åndal er hotelldirektør ved Grand Hotell i Åndalsnes.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

– Det ville gitt folk en enda bedre opplevelse. Når man står på utsiktspunktet så er det ofte mange ulike positurer man skal gjøre foran kameraet, og det tar tid. En vakt som kan styre tida ville skapt mer effektivitet og en bedre opplevelse.

Har ingen løsning nå

Romsdal Reiseliv og Handel har merket at det er et høyere aktivitetsnivå i fjellet.

– Dette er en annerledes sesong, forteller Jorid Bjerkeset. Hun kan likevel ikke love vakter for det har de ikke kapasitet til.

Jorid Bjerkeset

Jorid Bjerkeset er konstituert daglig leder i Romsdal Reiseliv og Handel.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Kommunen er også klar over at Rampestreken er blitt en veldig populær tur, sier varaordfører i Rauma, Magnhild Vik (Sp).

Magnhild Vik

Magnhild Vik (Sp) er varaordfører i Rauma.

Foto: Frode Berg / NRK

– Det er et luksusproblem at vi har fått kjempemange gjester. Men så ser vi utfordringene det blir når mange tenker samme tankene. Det samme har vi sett på Preikestolen og Trolltunga, at det kan bli en dårlig opplevelse når det blir så mange folk, sier hun.

Hun har ikke snakket med andre i kommunen om situasjonen nå, men mener kommunen i fellesskap med andre aktører må se på situasjonen hvis køene blir lange utover sommeren.