Om to år skal kommunene gjøre vedtak om kommunesammenslåing, og om tre år skal regjeringen legge frem sitt forslag til kommunestruktur. I Smøla der folk er helt avhengig av ferge står valget mellom å fortsette som egen kommune eller bli en utkant i en større kommune.
Vil til Kristiansund
Dersom Smøla ikke får bestå som egen kommune vil mange av politikerne ha Kristiansund som et fremtidig kommunesenter. Høyrepolitikerne Marit Hopshaug og Vetle Wang Soleim mener Smøla vil være tjent med bli en del av en større kommune.
- Les også:
- Les også:
– Vi er alt for små, og vi har ikke sjans til å gjøre de oppgavene vi skal gjøre. Vi er nødt til å gå sammen med flere, som for eksempel Aure, Kristiansund, Averøy, Tingvoll eller Gjemnes, sier Hopshaug.
Ferga på veg ut fra Smøla er et hinder, men det er ikke et stort nok hinder for kommunesammenslåing, mener de to Høyre-politikerne.
Smøla kommune har allerede vært gjennom en sammenslåing. I 1957 gikk de fra å være tre til en.
Foto: Trond Vestre / NRKOrdfører i Smøla kommune, Roger Osen (Ap).
Foto: Trond Vestre / NRK– Ser man på bo- og arbeidsmarkedsregionene så sier det seg selv at vi må se mot Kristiansund. Det er også viktig at vi får flere heltidspolitikere som kan bruke mer tid på dette, og jeg tror at en større kommune kan lokke flere til å jobbe med politikk, sier Wang Soleim.
Gikk fra tre til én
I 1957 var kommunesammenslåing var et hett tema. Smøla bestod av tre kommuner, men mange ville samle øya til en. I dag er Smøla en kommune, men framtiden som egen øykommune er uviss.
Regjeringen har gitt full gass. Kommune-Norge skal forandres og det skal skje fort. Om tre år blir det nye kommunekartet bestemt. Spørsmålet er hva som vil skje med en øykommune som Smøla. Det finnes ikke noe enkelt svar på det. For å komme til Smøla må du ta ferge, kanskje to ferger til og med. Og det vil være en ulempe dersom Smøla skal bli en del av en større kommune. Arbeiderparti-ordføreren her, Roger Osen, sier han har stor forståelse for kommunereformen, men håper at Smøla kan bestå som egen kommune også i fremtiden.
– Jeg mener at det må være plass til små kommuner i fremtiden, og jeg tror at Smøla kan bestå som egen kommune. Vi er et langstrakt land, og jeg tror det blir vanskelig å få til kommuner med 15–20 000 innbyggere, sier Osen.
Vil stå alene
Venstrepolitiker Tove Rokstad vil at Smøla skal stå alene.
Foto: Trond Vestre / NRKPolitikerne i øykommunen har ennå ikke behandlet regjeringens kommunereform. De står foran noen vanskelige diskusjoner der plussene og minusene skal veies og der det kanskje ikke finnes noen krystallklare svar. Varaordfører Tove Rokstad (V) har også håp om at Smøla kan bestå som egen kommune i fremtiden.
– Jeg mener at det er helt klart at Smøla kan fortsette å stå alene. Økonomiske fristelser kan fremprovosere en kommunesammenslåing, og sånn sett kan det være grunnen til at vi også må slås sammen med noen andre, sier Rokstad.
Hun mener likevel at det kan bli gjort unntak i forhold til øykommunen Smøla som deler av døgnet ikke har forbindelse til land.