Fylkesberedskapssjef Ketil Foldal.
Foto: Hans Thomas Eikrem / NRKIngen kan derimot garantere at det ikke kommer overraskelser. De største fjellrasene er de man er mest forberedt på, sier fylkesberedskapssjef Ketil Foldal.
Dramatiske hendelser
I 2008 ble flere kommuner i Møre og Romsdal rystet av dramatiske hendelser som satte kriseberedskapen på en hard prøve.
Les også:
Raset i Fjelltunvegen i Ålesund for ett år siden og raset på Oppdølsstranda i Sunndal i fjor høst satte en standard for hvordan det skal gjøres når en stor ulykke rammer. Det samme gjør leirraset som gikk i Namsos sist fredag.
- Erfaringene fra episodene i Møre og Romsdal viser at de kommunale beredskapsorganisasjonene at det er sitt ansvar bevist og håndterer disse episodene på en god måte, sier Foldal.
Kan ikke garantere
Illustrasjon: Fjellskred fra Åkneset
Foto: Foto/illustrasjon: Møre og Romsdal fylkeFoldal presiserer at ingen kan garantere seg mot at det kan komme overraskelser på steder man ikke hadde forventet. Trøsten kan være at de største fjell og snøskred er de man gjennom tidene har vært best forberedt på.
Åkneset i Stranda og Mannen i Rauma er høyrisikofjell som geologene følger nøye.
- Enkelte situasjoner kan man forberede seg mer detaljert på enn andre, og det vil være en fordel å ha et detaljert planverk, sier beredskapssjefen.
Mest utsatt
Åndalsnes er det området i Møre og Romsdal som skal være mest utsatt for leirras.
- Veldig enkelt sagt handler det om å unngå å bygge stort og tungt i strandsona, og så lenge man unngår det er grunnen stabil.
- Det kan du garantere for de som bor i Åndalsnes?
- Ja!