Hopp til innhold

Kappkjørte med skredet

- Jeg satte skiene nedover, og prøvde å kjøre fra fra skredet. Men det tok meg igjen.

Jan Lunheim

Jan Lunheim seilte oppå skredet ved skifjellet Kirketaket i dag.

Foto: NRK

Video Snøskred på Rauma

Jan Lunheim ble tatt av snøskred på skifjellet Kirketaket i Romsdal tidligere i dag. Den sindige Rauma-karen har vært ute en skreddag før, og prøvde å renne så fort han kunne foran de enormen snømassene som veltet ned fjellsiden

- Jeg har jo vært borti skred før, og trodde at jeg skulle klare å renne fra det i dag. Men det gikk ikke denne gangen. Det nådde meg igjen. Og hadde jeg vært 20-30 meter lengre bak, hadde jeg ikke satt her i dag, vet han.

Jan Lunheim, Hallvard Lunheim Heggstad og Line Lunheim

Jan Lunheim, svigersønn Hallvard Lunheim Heggstad og datter Line Lunheim Heggstad reddet seg ut av snøskredet ved Kirketaket i Romsdal i dag.

Foto: Anne-Bente Skjellum / NRK

- Det var noen enorme snømengder som lå der, forteller mannen som gravde seg ut av skredet på egenhånd etter at han hadde seilt oppå snøen nedover.

Les også:

Trente fuglehunder

Han forteller hva som skjedde:

- Vi gikk nokså høyt oppe i lia, jeg, datteren min og min svigersønn. Med oss hadde vi fire fuglehunder som vi holdt på å trene. Da vi hadde passert Kirketaket, så vi mot Kjøvskardtind, at det gikk et stort skred der, sier han.

- Det ble et voldsom drønn. Så kikket jeg oppover, bak meg, og da løsnet hele lia over oss. Jeg ropte "Her går det skred!", og satte skiene nedover. Men vi hadde feller på oss, det var dårlig gli og blaut snø, så det gikk ikke så fort. Når terrenget flatet ut nådde raset meg og slo med overende. Jeg mistet stavene og la meg på rygg. Da dro det meg nedover to-tre meter, forteller han.

Skred, Kirketaket

Røde Kors og skredeksperter har bedt folk om å være forsiktige i det vakre, men farlige terrenget i fjellet denne påsken.

Foto: Staffan Nilsson

- Ble du begravd i snøen?

- Jeg ble ikke helt begravd, og jeg kom meg ut selv. Min datter og svigersønn kom seg også unna. Men vi hadde jo fire bikkjer, og så bare to av dem igjen. Etter hvert så jeg hodet på den ene, men den fjerde var helt borte. Så vi begynte vi å gå i snøskavlene. Noen tuster av pels stakk opp, og vi gravde opp en hund som først virket helt livløs. Men den livnet fort til.

Rutinemessig søk i området

Operasjonsleder i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Jan Inge Bugge, forteller at det var Lunheim og hans turlag som selv ringte og meldte fra om hendelsen.

- Etter hvert fikk vi melding fra en person som fortalte at han, to personer og fire hunder hadde vært involvert i et skred.

Skred, Kirketaket

Disse snømassene kom i vill fart ned fjellsiden.

Foto: Staffan Nilsson

Hva slags skred det var - og størrelsen på det - kunne han ikke si mer om i går ettermiddag.

- Vi gjennomgår nå området rutinemessig med lavinehunder for å sikre oss at det virkelig ikke er folk i snømassene, sa han til NRK tidligere i dag.

- Vi er bortimot hundre prosent sikker på at det ikke er det.