Hopp til innhold

- De prøver alt for å finne ingeniører

Ingeniørmangelen er så prekær at private bedrifter nå vil betale Høgskolen i Ålesund for å utdanne flere.

Strømledninger
Foto: Espen Bierud / NRK

Behovet for ingeniører er så stort at næringslivet selv vurderer å betale utdanning ved Høgskolen i Ålesund.

Bedriftene må ut med en halv million per kull for å få utdannet 25 nye elkraft-ingeniører i året.

Terje Tvedt, som er instituttleder for ingeniør- og teknologifag ved Høgskolen i Ålesund, forteller at bedriftene er desperate.

- De prøver etterutdanning, og forsøker å få folk fra utlandet - de soper markedet. De prøver alt mulig for å få inn denne kompetanse, forteller Tvedt.

- Kriger om plassene

Terje Tvedt, Høgskolen i Ålesund

Terje Tvedt, som er instituttleder for ingeniør- og teknologifag ved Høgskolen i Ålesund, forteller at bedriftene er desperate

Foto: Høgskolen i Ålesund

Bedriftene i Møre og Romsdal jakter på elkraftingeniører. Det vil si ingeniører som arbeider med installasjon av sterkstrøm, blant annet ombord på skip.

På grunn av den stadig mer avanserte teknologien, er deres kunnskap svært etterspurt. Derfor har Høgskolen i Ålesund søkt utdanningsdepartementet om å få starte ett nytt elkraft- studie.

Tvedt forteller at det ikke er en lett kamp.

- Det er tung veg å gå. Vi jobber knallhardt, men det er mange som kriger om plassene. Næringslivet har sagt det går for sent, og vil være med og starte opp plassene, sier han.

Mangler 170 ingeniører

En undersøkelse utført av NELFO, som er arbeidsgiverorganisasjon for bedrifter innen elektrofag, viser at det er behov for 170 elektroingeniører i Møre og Romsdal.

NELFO har samarbeidet med Høgskolen om et kull med 25 studieplasser fra i høst.

Prislappen er på halvannen million kroner i året, men bare 12 av de vel 50 bedriftene var villige til å spleise.

Ville ikke betale

Fylkesleder i NELFO, Oddvin Furnes kan fortelle at mange bedrifter mente det var urettferdig at de måtte sitte igjen med regningen.


- Det er fordi de mener det er et offentlig ansvar, at det ikke er riktig at enkelte, private bedrifter skal måtte betale. Det blir jo forskjellig fra all annen utdanning.

Studiestart er nå blitt utsatt til 2012, da håper NELFO og Høgskolen at de kan få støtte fra departementet. I mellomtida er presset på elektroingeniørene stort.

- Det blir mer overtid for å få unna prosjekt, sier Furnes.