Hopp til innhold

To personer er evakuert etter jordras

To personer er evakuert, og to familier kommer seg ikke frem til hjemmet sitt, etter at det har gått to jord- og steinras i Nesset og Gjemnes.

Det er to jordras som har gått over fylkesvei 666 i området mellom Raudsand og Angvika. Brannvesenet og entreprenør er på stedet. Politi og ambulanse er på vei. Hovedredningssentralen er også varslet, melder politiet.

En parkert bil ble tatt av et jordras. Ingen personer var i bilen da jordraset gikk.

Audun Rausandhaug satt fredag ettermiddag og spiste middag sammen med kona og dattera da de hørte høye brak og buldring.

Audun Rausandhaug

Audun Rausandhaug har aldri sett elva de bor ved like stor som i dag.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Vi trodde det var torden.

De tre gikk ut på verandaen og da fikk de se skredet som kom nedover sida helt inntil muren på huset.

– Du trodde hele huset ville gå?

– Ja det var nesten sånn i øyeblikket, sier han.

To personer er evakuert, og det vurderes om flere må flytte hjemmefra ,etter at det har gått to jord- og steinras i Nesset og Gjemnes.

Så nær var raset husveggen.

Geolog har vært på stedet

Audun Rausandhaug og kona er nå evakuert etter stein- og jordraset like ved huset deres i Raudsand i Nesset fredag ettermiddag.

Jordras rett ved husveggen

Så tett inntil husveggen gikk jordraset.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Raset gikk ikke så høyt oppe, men vi har gjort den vurderingen at det er lurt å evakuere ekteparet som bor der i tilfelle det kommer mer, opplyser operasjonsleder Per Åge Ferstad i politiet.

Klokka 21.30 opplyser ordfører i Nesset, Rolf Jonas Hurlen, at de har hatt geotekniker ved huset som anbefaler å skifte ut masser rundt huset for å sikre det. Det arbeidet vil starte lørdag. Før det er gjort får ikke ekteparet flytte hjem.

– Det anbefales ikke at de oppholder seg der på nattestid. Vi håper at de skal få flytte hjem om et par døgn, sier Hurlen.

Huset ligger i et boligområde men geoteknikeren sier at området ellers er stabilt og det skal ikke være fare for andre hus.

Store nedbørsmengder

Det kom store nedbørsmengder i området fredag ettermiddag og Nesset kommune satt derfor stab og sendte ut SMS-varsel til alle i kommunen om å være OBS på grunn av været.

Rolf Jonas Hurlen

Ordfører i Nesset, Rolf Jonas Hurlen, sier at situasjonen i kommunen er uavklart.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Det er en uavklart situasjon rundt om i kommunen. Det er store vannmengder spesielt i området rundt Eidsvåg, sa ordfører Rolf Jonas Hurlen i Nesset kommune fredag ettermiddag.

Hans Arne Rausand har bodd i Nesset siden 1961. han kan ikke huske at det har regnet så mye som det gjorde i ettermiddag.

Hans Arne Rausand

Hans Arne Rausand var overrasket over vannmengdene.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det kom mye vann overalt.

Hundre meter bredt ras

Også like ved, rett over kommunegrensa, en kilometer fra Angvik i Gjemnes, er det gått et stort ras over fylkesvei 666. Derfor stenger de to rasene hele Brakstadstranda. Raset er hundre meter bredt og 20 personer fra brannvesenet var i 16-tiden i gang med å søke gjennom raset.

Nødetatene har rykket ut til stein- og jordskred på Brakstadstranda

Hele Brakstadstranda er stengt etter at det har gått to ras mellom Raudsand i Nesset og Angvik i Gjemnes.

Foto: Kjetil Erstad

– Brannvesenet har nå søkt gjennom dette raset og vi er rimelig sikre på at ingen personer er tatt, opplyser Ferstad i politiet.

Romsdals Budstikke meldte at personer som kom til stedet hadde funnet en bil med fronten inne i raset. Det bekrefter politiet.

– Der har det ikke vært folk i bilen, og vi har vært i kontakt med bileier.

Vurderer om flere skal evakueres

Da nødetatene var på vei til stedet kjørte de forbi et tredje lite ras.

– Det er store nedbørsmengder så det er grunn til å tro at det er medvirkende til at disse rasene ble utløst. Og det er tydelig at rasfaren i området er stor, sier operasjonslederen.

Han sier at det nå vurderes om flere skal evakueres.

Ordfører i Gjemnes, Knut Sjømæling, sier at det store raset har tatt med seg gårdsveien til tre gårder.

– Når geologen fra NVE har vært på befaring i kveld må vi vurdere om det er nødvendig å evakuere de som bor på de tre gårdene. Foreløpig er de ikke evakuert, så Sjømæling til NRK fredag ettermiddag.

Fredag kveld opplyser kommunen at de fortsatt venter på geolog som skal vurdere området. To familier bor på hotell fordi de ikke kommer seg hjem til husene sine, mens en familie er hjemme på gården, men er isolert.

Stor jordskredfare

Det er den spesielle værsituasjonen i området som har påvirket jordskredfaren. Det sier Aldo Dyrvik, vakthavende jordskredvakt i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE)

– Det har kommet mye nedbør på kort tid, kombinert med stor snøsmelting. Faren for jordskred er stor, og vil være det utover kvelden og natta, sier Dyrvik.

Her kan du sjekke jordskredfaren.

Entreprenør er på stedet men man vil ikke starte opprydning på veien før området er vurdert av geolog.

– Det er fare for at veien kan bli stengt ei god stund. Opprydningsarbeidet vil ta tid, og vi vet ikke når man kan starte dette.

Brubekken

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL