Har bedt om et snarlig møte med Norled

Statens Vegvesen vil ha en forklaring på hvorfor ferga «Ullensvang» kjørte inn i fergekaia på Hareid mandag morgen og har bedt om et snarlig møte med Norled.

Ullensvang i kaia på Hareid

Ferga 'Ullensvang' kjørte inn i kaia for andre gang på kort tid

Foto: Vikebladet

Mandag ettermiddag ble fylkesutvalget i Møre og Romsdal orientert. Norled har opplyst at kaia ikke er skadd og selskapet har antydet at grunnen til uhellet mandag var menneskeleg svikt.

7.oktober skjedde det et tilsvarende uhell med «Ullensvang». Derfor er det behov for en prat, sier seniorrådgjevar Knut Nauste i Statens Vegvesen.

To ganger på kort tid

Knut Nauste i Statens vegvesen Møre og Romsdal

Seniorrådgiver Knut Nauste sier det er behov for en samtale med Norled.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Nå har det vært to fergekaiuhell på kort tid og da mener vi at det grunn til å ha en samtale med rederiet, sier Knut Nauste.

– Hva vil dere oppnå med dette møtet?

– Vi vil snakke om sikkerhet, men først og fremst om fremkommelighet for publikum, sier Nauste.

– Er dere skuffet over Norled?

– Vi er jo skuffet over at vi har såvidt store avvik i ruteproduksjonen vår, og da må vi prøve å forbedre det, sier Knut Nauste.

«Ullensvang» er blitt ei problemferge som skaper stor frustrasjon både innenfor næringslivet og blant folk flest. To ganger har den kjørt rett inn i fergekaia, det har vært flere tekniske problemer og folk har klaget over at den ikke holder rutetida.

– Dette kan ikke fortsette

Gunn Berit Gjerde

Gunn Berit Gjerde (V) er oppgitt over uhellene med 'Ullensvang'.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Fylkespolitiker Gunn Berit Gjerde (V) som selv er fra Hareid, mener all tålmodighet for lengst er brukt opp.

– Vi kan ikke fortsette slik. Dette skaper utrygghet både fordi en ikke når de fergene en har tenkt eller kommer seg på jobb når en skal, og fordi det kan påføre både folk og fergemateriell skade, sier Gunn Berit Gjerde.

Antydningen fra Norled om at uhellet mandag morgen skyldtes menneskelig svikt får ikke noe gehør hos Venstre-politikeren.

– Nei, jeg kjøper ikke den forklaringen. Det er fergemateriellet som er problemet. I fall det er en kombinasjon så må Norled sørge for å lære opp mannskapet. Men slike ferger er ikke skapt for å gå i dette sambandet. De har ikke stor nok motorkraft til å legge til, de treffer ikke kaia eller de treffer den for fort. De har ikke styring på det og det må det ordnes opp i, sier Gunn Berit Gjerde.

Juridisk sterke bindinger

De mest frustrerte har krevd at kontrakten med Norled blir endret eller reforhandlet. Men en løsning må finnes innenfor rammen av den kontrakten som er inngått, sier Knut Nauste i Statens Vegvesen.

– Det er juridisk sterke bindinger her, og kontrakten er jo rimelig ny. Så her tror jeg vi må basere oss på at det er kontrakten som er utgangspunktet, sier Knut Nauste.