Hopp til innhold

Folk i Vanylven har tro på en større kommune

To tredeler av de som bor i Vanylven mener det er viktig at Vanylven blir en del av en ny og større kommune.

Rådhuset i Vanylven

Folk som bor i Vanylven, er forberedt på at det fremtidige rådhuset ikke kommer til å ligge i Fiskåbygd.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det viser en innbyggerundersøkelse som analyseselskapet NIVI har gjennomført for Vanylven kommune.

Mer presist har 31 prosent av innbyggerne svart svært viktig mens 34 prosent har svart ganske viktig.

Svarene bekrefter resultatet i en tilsvarende undersøkelse som Sunnmøre regionråd gjennomførte tidligere i høst, men det var en undersøkelse med langt færre spurte og med langt større feilmargin.

– Det blir vel unngåelig

Miriam Nystøyl

Miriam Nystøyl tror Vanylven blir en del av en større kommune i fremtiden.

Foto: Trond Vestre / NRK

Miriam Nystøyl som jobber i kassa på Sparbutikken i Fiskåbygd, tror ikke kommunen har noe særlig valg.

– Det blir vel uunngåelig da og hva slags kommune det blir er det litt vanskelig å si nå, sier Miriam Nystøyl.

– Er det mye å velge mellom?

– Vi er vel litt sånn midt i smørøyet kanskje.

Nærmere 600 innbyggere i Vanylven har vært med i undersøkelsen som har hatt to hovedspørsmål: spørsmålet om innbyggernes tilhørighet og identitet og spørsmålet om innbyggernes holdning til hvilket vegvalg Vanylven skal gjøre i forbindelse med kommunereformen.

Vanylven kommune. Kommunegrenser påtegnet av NIVI.

Innbyggerne i Vanylven er forberedt på å bo i en langt større kommune i fremtiden.

Foto: NIVI

Forberedt på omfattende omstillinger

Undersøkelsen viser ikke bare at et klart flertall mener Vanylven bør bli en del av en større kommune. Det er også et utbredt ønske om å knytte Vanylven sammen med flere andre kommuner.

Geir Vinsand i analyseselskapet NIVI som har vært med å utarbeide undersøkelsen, er overrasket over svarene.

Geir Vinsand

Geir Vinsand i NIVI Analyse er overrasket og imponert over innbyggerne i Vanylven.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det vanlige i distrikts-Norge er at Vanylven skulle knytte seg sammen med bare Selje eller bare Sande, altså kommuner som er lik Vanylven eller har samme kultur som Vanylven. Men det er under 10 prosent som bare vil slå seg sammen med Selje eller Sande. En firedel av de spurte ser på hele søre Sunnmøre som èn fremtidig kommune. De som ser mot Volda, ønsker å slå seg sammen med både Ørsta og Volda, og de som ser utover mot øyene ser både Sande, Herøy, Ulstein og Hareid, sier Vinsand.

– Dette er innbyggere som er forberedt på omfattende omstillinger, sier Geir Vinsand.

– Vanylven er ingen vippekommune

Et annet klart svar som innbyggerundersøkelsen i Vanylven gir, handler om tilhørighet. 62 prosent har svart at de føler en stor tilhørighet til Sunnmøre.

Ottar Jan Løvoll

Varaordfører Ottar Jan Løvoll (Ap) kan slå fast at Vanylven er en sunnmørskommune.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Dette betyr at Vanylven ikke er noen vippekommune mellom Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Vanylven er en sunnmørskommune. Det gir undersøkelsen en klar bekreftelse på, sier varaordfører Ottar Jan Løvoll (Ap).

– Når vi spør om tilhørighet til Sunnmøre så er det altså like mange i Vanylven som sier at de har stor tilhørighet til Sunnmøre som også svarer at de har stor tilhørighet til Vanylven. Det har vi opplevd bare en gang tidligere, og det er i Vestfold. Den regionale identiteten er altså like sterk som den kommunale identiteten, sier Geir Vinsand i NIVI.

Gode prosesser

Vi møter ordfører Jan Helgøy (KrF) og varaordfører Ottar Jan Løvoll (Ap) på ordførerens kontor. Begge har lest undersøkelsen med stor interesse, og begge er stolte over at kommunen er tidlig ute med en slik rapport.

I løpet av våren skal kommunene fatte vedtak om kommunesammenslåing. Våren 2017 skal regjeringen legge frem sitt forslag til ny kommunestruktur for Stortinget.

Innbyggerundersøkelsen skal hjelpe kommunen og politikerne i arbeidet med kommunereformen.

– Det er viktig at vi har gode prosesser og spiller på lag med innbyggerne. Vi planlegger å ha en ny innbyggerundersøkelse om ett år, sier varaordfører Ottar Jan Løvoll (Ap).

Vanskelige vegvalg

Men undersøkelsen som NIVI har gjennomført, gir ingen klar anvisning på hvilke vegvalg kommunen skal gjøre og hvilken retning kommunen skal gå i arbeidet med kommunereformen.

Dette er avhengig av hvor i kommunen du bor. De som bor på Åheim, sør i Vanylven, ser sørover til Nordfjord. De som bor i Rovde, nordøst i Vanylven, ser mot Volda og Ørsta.

Jan Helgøy

Ordfører i Vanylven, Jan Helgøy (KrF) ser først og fremst mot kystkommunene på ytre søre Sunnmøre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Både varaordfører Ottar Jan Løvoll (Ap) og ordfører Jan Helgøy (KrF) sier de er åpne for mange løsninger, og at Vanylven vil snakke med alle som banker på døren.

Men ingen av dem legger skjul på at de først og fremst ser mot ytre søre Sunnmøre.

– Ja, jeg ser på det som mest naturlig. Vi er mest like og kystkommunene samarbeider gjerne godt om næringsliv og kultur så tradisjonelt så tror jeg disse lettere vil finne hverandre og lettere kunne spille på de samme verdiene, sier ordfører Jan Helgøy (KrF).

Hva med Selje og Vågsøy?

Vanylven kommune opplever stort påtrykk fra kommunene i Nordfjord, først og fremst Vågsøy og Selje. Ordføreren i Selje, Ottar Nygård (TvP) har flere ganger uttalt at han ser nordover mot Sunnmøre i forbindelse med kommunereformen..

Både ordføreren og varaordføreren i Vanylven mener det er en spennende tanke dersom Vågsøy og Selje blir med nordover i en stor kystkommune. Det er et syn som Geir Vinsand i Nivi Analyse deler.

- Det er jo kanskje Selje som er vippekommunen mellom Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. De står overfor et veldig viktig valg. Skal de være en del av en regionkommune i ytre Nordfjord eller skal de være en del av en større kystkommune nordover? Dette er jo kjempespennende, sier Vinsand.

– Jeg har ikke noe i mot å ha med Selje og Vågsøy, men da må vi gå helt til Ulsteinvik. Vi er nødt til å ha med Herøy og Ulstein, sier varaordføreren i Vanylven, Ottar Jan Løvoll (Ap).

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL