NRK Meny
Normal

Folk i Sula, Giske og Stordal er mest kritisk til kommunesammenslåing

Sula, Giske og Stordal er de eneste kommunene på Sunnmøre der flertallet av innbyggerne er i mot kommunesammenslåing. Vanylven er den kommunen der folk er mest positiv.

Leon Aurdal og Geir Ove Vegsund

Rådmann Leon Aurdal og ordfører Geir Ove Vegsund (H) fikk vite at et flertall i kommunen ikke ønsker kommunesammenslåing.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det viser en innbyggerundersøkelse basert på 2000 intevju som Sentio har gjort for Sunnmøre Regionråd.

Undersøkelsen ble offentligjort under et møte i Ålesund der alle formannskapene var samlet..

– Ikke overraskende

– Dette var som forventet. Ungdomsprofilen overrasker meg kanskje litt, men totalresultatet er ikke overraskende i det hele tatt, sier ordføreren i Sula, Geir Ove Vegsund.

– Betyr dette at dere nå kommer til å jobbe for Sula som egen kommune?

– Nei, det vil være feil å starte med en slik konklusjon. Jeg tror vil skal starte nå med en grundig involvering av innbyggerne og en grundig prosess med god informasjon og så får vi se hvilket råd folk i Sula vil gi oss politikere, sier Vegsund.

Vanylven mest positiv

Jan Helgøy

Ordføreren i Vanylven, Jan Helgøy (KrF) er overrasket over at så mange i kommunen er positiv til kommunesammenslåing.

Foto: Trond Vestre / NRK

Vanylven er den kommunen der folk er mest positiv til kommunesammenslåing i følge undersøkelsen, som også viser at folk der ser nordover mot kommunene på ytre Søre Sunnmøre.

– Dette var veldig overraskende, men også interessant fordi det gir oss store muligheter til å ta denne prosessen videre sammen med innbyggerne våre, sier ordfører Jan Helgøy (KrF).

– Men interessen blant kommunene på ytre søre Sunnmøre for Vanylven er relativt liten?

– Det er nok fordi vi har en litt krevende geografi, sier Helgøy.

Et flertall av innbyggerne på Sunnmøre ønsker større kommuner, 25 prosent har et sterkt ønske om dette mens 31 prosent er delvis enig.

De to kommunene der det er størst gjensidig respons er mellom Ørsta og Volda. 94 prosent av innbyggerne i Ørsta velger Volda dersom de skal slå seg sammen med en annen kommune. I Volda er det 86 prosent som ser til Ørsta.

Lunken til Ålesund

Torbjørn Fylling

Ordføreren i Ørskog, Torbjørn Fylling (FrP), kan registrere at innbyggerne ikke vil Ålesund-

Foto: Trond Vestre / NRK

Undersøkelsen viser også at landkommunene øst for Ålesund er langt mer interessert i hverandre enn å gå til Ålesund.

– Jeg tolker det dithen at innbyggerne i Ørskog ønsker seg en landkommune på Nordre Sunnmøre. I denne omgang er det ikke til Ålesund de ønsker seg, og det er et viktig spørsmål som må avklares i den videre prosessen, sier ordfører i Ørskog, Torbjørn Fylling (FrP).