Hopp til innhold

Følger i Roald Amundsens fotspor

Eventyreren Stein P. Aasheim lever på feit mat for tiden. 60-åringen fra Isfjorden skal gå til det sørlige polpunktet sammen med Vegard Ulvang, nøyaktig hundre år etter Roald Amundsen.

Stein P. Aasheim

TIL SYDPOLEN: Snart Stein P. Aasheim ut på en 1300 kilometer lang ekspedisjon til Sydpolen. OL-mesteren Vegard Ulvang blir også med.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

Det kunne vært en helt alminnelig 60-åring. Men om to uker skal Stein P. Aasheim ut på en 1300 kilometer lang ekspedisjon.

Les også:

Feiter seg opp

60-åringen stiller med hemmelig våpen når han skal gå til Sydpolen, hundre år etter Amundsen.

– Jeg feiter meg opp for å ha noe å gå på, når jeg skal gå til Sydpolen. Derfor stapper jeg i meg potetgull og peanøtter, forteller Aasheim.

Video FOTSPOR

100 år etter

De norske eventyrerne skal gå i de nedsnødde skisporene til Roald Amundsen.

Nøyaktig hundre år etter, 14. desember, skal jubileumsekspedisjonen nå polpunktet. Det de andre ikke vet er at Aasheim har et hemmelig våpen i den ekstreme kulda.

– Jeg gruer meg litt til kulde, storm og sprekker. Men samtidig er det akkurat det samme jeg gleder meg til å finne ut av, forteller Aasheim.

Inspirert av gamle helter

Tøffe utfordringer har han rundt seg. Og mange ekspedisjoner har det blitt. Stein P. Aasheim er inspirert av de gamle polarheltene.

– Jeg skjønner det at vågemot i 1911 var en helt annen verden enn vågemot i 2011. Men det er fortsatt en utfordring å være varm nok når det er kaldt, sier Aasheim.

Gamle polhelter

GAMLE HELTER: Stein P. Aasheim er inspirert av de gamle polarheltene.

Foto: Omer Sejnæs / NRK

Ulvang

Knallhard trening må til om man skal henge med i tempoet til Vegard Ulvang. Nå vil Aasheim også stille bedre kledd enn OL-mesteren.

– Jeg har kippet opp reveskinn fra da jeg var fangstmann på Svalbard. Jeg skal prøve å lage noen votter av det.

– Så dette er ditt hemmelige våpen i forhold til de andre deltakerne?

– Ja, de vet ingenting. Når de holder på å fryse i hjel på hendene så skal jeg ta frem disse vottene og bare fortsetter mot polen, spøker Aasheim.