Ålesund har fått internasjonal filmfestival

I dag åpner West Nordic International Film Festival i Ålesund. Flere titalls filmer skal vises, og det er ventet prominente gjester.

Besnik Zogaj

Besnik Zogaj er spent nå. I dag åpner den internasjonale filmfestivalen i Ålesund. Zogaj viser også sin egen film «The truth».

Foto: Terje Reite / NRK

På festivalen vises europeiske dokumentarfilmer og kortfilm. Festivalen varer i tre dag. Over 30 filmer fra 10 land blir vist frem på festivalen.

Initiativtaker til festivalen er filmregissør Besnik Zogaj fra Kosovo. Han er i dag bosatt i Ålesund.

Nå vil jeg vise frem den vakre byen Ålesund til alle i filmmiljøet. Ålesund trenger en filmfestival, sier Zogaj til NRK.

Festivalen åpner på Løvenvold kino torsdag kveld klokka 20.00, og i rekke og rad kommer filmer som den norske «The truth», sveitsiske «Parvaneh» og den skotske «Pouters». I dagene etter vises flere titalls filmer.

Vi starter med kortfilm og dokumentarer. Senere vil vi se om vi også får plass til spillefilmer, sier Zogaj.

«The truth» er Besnik Zogaj sin egen film. Den er et eksamensarbeid, og premieren er på festivalen i dag.

Filmen er laget med null i budsjett. Det har ikke vært så lett, smiler Zogaj.

Blant deltakerne finner vi navn som Talkhon Hamzavi. Hun står bak filmen «Parvaneh» som vises på åpningsdagen. Hun er født i Iran, men er nå en av kapasitetene innen kunst i film og har en stilling på kunstuniversitetet i Zürich.

Amaury Berger, Maria Sigrist, Ibrahim Deari og Arian Mustafa er andre navn på den rikholdige listen over internasjonale deltakere.

Vi har hatt kontakt med produksjonsmiljøer i flere land. Jeg har også vært innom en rekke andre festivaler, så jeg har mange kontakter i filmmiljøene, sier Zogaj.

Sa alle ja til å komme?

Ja, veldig mange hadde lyst til å komme hit.

Til festivalen kommer det også prominente gjester fra Kosovo. Blant gjestene er Ibrahim Makolli. Han er Kosovos minister for mennesker fra Kosovo som bor i utlandet.

Han sa ja til å komme med en gang, sier Zogaj.

I dag er Besnik Zogaj svært spent på hvordan arrangementet vil gå. Det er mange gjester som kommer, og mange detaljer som skal på plass. Nå gjenstår det bare at også publikum skal strømme til Løvenvold kino i Ålesund.

Jeg har kanskje ikke sovet så veldig godt de siste nettene. Det får jeg heller gjøre etter søndag, når jeg har sett hvordan det hele går. Billettprisene er ikke høye. Det blir kr 50,- pr. dag. Nå håper jeg virkelig at dette går bra, sier Besnik Zogaj før han løper ut for å fikse de siste detaljene.