NRK Meny

Kokker vil gi eldre større matglede

Eldre på institusjon skal få mat som gjør dem glade. Med lærere fra Kokkemesternes Landsforening ble det ny vri på menyen.

Eldre på institusjon skal få mat som gjer dei glade. Med lærarar frå Kokkemesternes Landsforening blei det ny vri på menyen i Ålesund i dag.

Artikkelen er flere år gammel.

Ann Jorunn Stølan

Ann Jorunn Stølan jobber på Bergmo sjukeheim i Molde.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK
Rune Ørsjødal

Rune Ørsjødal i Kokkenes mesterlaug vil gi ny giv til ansatte på sykehus og sykehjem.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK
Line Hele Hofstad i Kokkenes mesterlag

Line Hele Hofstad i Kokkenes mesterlag.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Tirsdag holdt Kokkenes mesterlaug kurs i matglede på Borgund videregående skole. Kurset var for 23 ansatte ved ulike sykehjem og sykehus i Møre og Romsdal.

Målet med kurset er å gi de ansatte motivasjon og inspirasjon til å lage mat som skaper glede.

– Vi liker å lage hjemmelagd mat, og det hendes seg at vi lager fromasj eller mousse til dessert, sier Ann Jorunn Stølan, som jobber ved Bergmo sjukeheim i Molde.

– Maten er dagens høydepunkt

Rune Ørsjødal i Kokkenes mesterlaug tror ikke at maten på sykehjem er dårlig. Han sier at de holder ikke kurs for å lære de sykehjemsansatte å lage mat.

– Det kan de allerede, men vi vil gjerne komme med nye og friske innspill. Folk blir mer og mer bevisst på mat, uansett aldersgruppe, sier kokken.

Line Hele Hofstad i Kokkenes mesterlag sier at målet er å gjøre maten til dagens høydepunkt.

– Mange ser frem til måltidet og setter derfor stor pris på en deilig avslutning med god dessert, sier Hofstad.

Les også: Kommer ikke til å teste mer eldremat

Det viktigste budskapet er at det hverken blir dyrere eller mer krevende å lage fristende mat. Det er Landbruksdepartementet som har tatt initiativet til inspirasjonskurset, og kokkemestrenes landsforening stiller med lærere.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.