Hopp til innhold

Måke-massakre

I Steinvågen i Ålesund har noen gått berserk med skytevåpen og drept massevis av krykkjer midt i hekketida.

Døde krykkjer
Foto: Roger Engvik

Mange av fuglene lå på reiret da de ble skutt. Dyrevernalliansen har aldri hørt om et verre tilfelle, og overfor Sunnmørsposten karakteriserer jurist Live Kleveland det hele som en massakre.

Det lå døde fugler overalt i området ved bedrifta Fjordlaks i Steinvågen i Ålesund i tirsdag. Ifølge avisa har ingen meldt forholdet til politiet. Kleveland oppfordrer politiet til å etterforske saken.

Skjøt fra bil

Dyrevernalliansen anmeldte tidligere i år to ungdommer fra Sunnmøre som la ut en video der de skrøt av å ha pint sjøfugl, blant annet med lighter.

Vitner mener ungdommer står bak skytingen denne gangen også. Noen skal ha sett en bil med ungdommer som skjøt mot fuglene.

Død krykkje
Foto: Roger Engvik

Krykkja er en måkefugl som hekker i kolonier på fuglefjell, men også på hus i sjøkanten, og mange synes det kan bli mye skriking og måkeskitt.

Det går også fram av kommentarer fra Sunnmørspostens lesere. Avisens nettside har mottatt anonyme hyllester av måke-skyterne, og fuglene sammenliknes med rotter og forbannes for bråk og skitt.

Ingen etterforsking

Jakt på krykkje er ikke lenger tillatt, før var det mulig å skyte krykkje om høsten.

Inntil åtte av ti krykkjer har forsvunnet fra alle fuglefjellene langs norskekysten.

Krykkje er klassifisert som sårbar i den såkalate Rødlista over truede arter, ifølge Norsk institutt for naurforskning. Men ingen har anmeldt fugledrapene, og dermed blir skytingen heller ikke etterforsket av politiet.

- Fuglene er ikke bare drept, men også skadeskutt. Jeg vil oppfordre politiet til å starte etterforsking på bakgrunn av dette, sier Kleveland.

Hun mener det er snakk om grove brudd både på viltloven og dyrevernloven.

- Å skyte fugler som ligger på reir, er også et overgrep mot arten. Det verste er jo at ungene enten de er klekket ut eller ikke, kommer til å dø, sier Dyrevernalliansens jurist.