Hopp til innhold

Derfor ble det full stans på Tjeldbergodden

Total overhaling til en pris av 200 millioner kroner skal sørge for at gassanlegget på Tjeldbergodden kan sikre videre drift.

Full stans på Tjeldbergodden

Full stans på Tjeldbergodden.

550 personer er tatt ut av tjeneste ved gassanlegget Tjeldbergodden i Aure kommune på Nordmøre.

Jofrid Klokkehaug

Direktør Jofrid Klokkehaug ved Statoil Tjeldbergodden.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Det Statoil-eide industrianlegget ruver massivt i terrenget, og krever nøye ettersyn når det nå blir saumfart for feil og mangler.

– Utenom ordinær arbeidstid så er det ti personer som driver dette anlegget på kveld- og nattetid. Under denne stansen kommer vi opp i 550 personer alt i alt, sier direktør Jofrid Klokkehaug.

Det utgjør tusenvis av arbeidstider og 200 millioner kroner i utgifter, for anlegget som tar imot naturgass og produserer metanol.

– Det er her vi slår løs molekylene og lager syntesegass, men nå har systemet vært avslått et par dager. Dermed kan vi entre disse kammersene og sjekke hva som må repareres, sier hun.

Ny rekord

Et så omfattende vedlikeholdsarbeid har aldri blitt gjort på Tjeldbergodden før.

– Vi må sørge for at anlegget holder god teknisk stand, slik at vi kan jobbe sikkert med god produksjon. Planen er at det skal holde lenge, uten at vi må stanse anlegget.

Kontrollrommet er tilsynelatende det eneste rolige stedet nå når produksjonen er stoppa. Men også det er bare tilsynelatende.

– Det er egentlig fullt kjør, sier kontrollromoperatør Charlotte Oterhals.

Innen utgangen av juni skal hver mutter vær på plass, og produksjonen satt i gang igjen.

Tjeldbergodden

Anlegget på Tjeldbergodden er stort og komplekst.

Foto: Eirik Haukenes / NRK