– Folk har seg selv å takke når de føler seg lurt

– Folk har ofte seg selv å takke når de føler seg lurt eller truet av omreisende hådverkere og selgere. Det sier operasjonsleder Johan Arnt Overøye ved Sunnmøre politidistrikt.

Steinlegging

Politiet advarer mot å hyre omreisende arbeidere. Illustrasjonsbilde.

Foto: Konterud, Roy / NTB scanpix

Senest i går kveld fikk politiet melding om steinleggere som gikk rundt på dørene i Volda, og som oppførte seg svært pågående og aggressivt.

Overøye advarer folk mot å gi dem oppdrag.

Johan Arnt Overøye

Operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt, Johan Arnt Overøye.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Så lenge du takker ja, er du med og opprettholder markedet for de omreisende. Da blir vi aldri kvitt problemet.

Forstår ikke at folk sier ja

–Forstår du at folk lar seg friste til å si ja?

– Nei, jeg forstår faktisk ikke det. Jeg hadde aldri kommet til å gjøre det. Men sunnmøringer er jo kjent for å vær kjipe, så dei tror vel at dei får det ekstra billig, sier Overøye.

Overøye har hørt om tilfeller der folk har betalt over hundre tusen kroner for å få gjort en jobb, og før jobben er blitt ferdigstilt er de blitt presset for mer penger.

– Når jeg hører om slike ting så blir jeg faktisk litt oppgitt, sukker Overøye.

Folk må ta ansvar selv

Da disse omreisende arbeiderne kom til vårt område i vår, sjekket politiet mange av de for å se om de hadde nødvendige tillatelser i orden.

– Etter det er det opp til arbeidsgiver å sjekke at fakturaen er skikkelig, og at det blir betalt skatt av pengene, sier operasjonslederen.

Han mener folk har seg selv å takke når de får trøbbel med omreisende håndverkere.

– Det har vist seg gang på gang at hverken resultatet eller den avtalte prisen holder seg opp igjen, Så jeg vil være så freidig at jeg sier at folk har seg selv å takke ja, sier Øverøye.