Hopp til innhold

– Moldes best bevarte hemmelighet

Helleristningene på Bjørset i Molde anslås å være rundt 6-7000 år gamle. Nå vil byhistorikeren og fylkeskonservatoren bringe de ut til folket.

Byhistoriker Ola Gjendem og fylkeskonservator Bjørn Ringstad vil ha helleristningene på Bjørset frem i lyset.

Helleristningene på Bjørset

På Bjørset - midt i moldeland - ligger kanskje den best bevarte hemmeligheten i distriktet.

På to steiner finner vi nemlig unike helleristninger som anslås å være rundt 6-7000 år gamle. På den ene steinen er det bergkunst som er vanskelig å tolke - et mønster med geometriske figurer og det finns ikke noen paralleller til denne, sier fylkeskonservatoren i Møre og Romsdal, Bjørn Ringstad. Den andre steinen har et motiv med fisk eller nise eller kval. Dette er et mer vanlig helleristningsmotiv.

De skandinaviske bergbildene ble første gang oppdaget i 1937, under arbeid med å skyte bort noen store steiner på markene i Storvika på Bjørset. Helleristningene lå i det som har vært en strandkant og har vært dekt av leire.

Funnene fikke endel oppmerksomhet da de ble oppdaget, men med tida har ikke helleristningene fått mye oppmerksomhet. Nå er de godt skjult av av gjengroing og rundt om på marka er det bygd nye hus. Området er privateid og det er ingen skilting.

– Helt spesielle

Byhistoriker Ola Gjendem og fylkeskonservator Bjørn Ringstad er klare på at disse steinbildene kan bli moldes neste turistattraksjon.

– Helleristningene er helt spesielle på alle måter, sier Ringstad.

Helleristning

Mange arkeologer har prøvd å tolke helleristningene, men ingen har blitt enige om hva de betyr.

Foto: Picasa / NRK

– Ja, Jeg synes området bør legges til rette slik at folk får komme og se verkene. Steinene kommer selvsagt ikke til å bli krittet opp igjen, men det er fullt mulig å oppleve denne attraksjonen ved hjelp av skilt og visninger, sier Gjendem.

Motivene

Men hva skal egentlig kunstverkene forestille?

– Kanskje dette er det forhistoriske mennesket som prøver å tale til oss? Synd vi ikke klarer å skjønne hva de vil si, sier Ringstad.

Selv om flere arkeologer har undersøkt funnene, har man nemlig ikke klart å skjønne hva de geometriske mønstrene skal forestille. Gjendem holder en knapp på dyremotiv.

– De ligger bare 15 cm fra hverandre. Det ene ser ut til å være en bjørn som peker på noe. Kanskje en nise? spør byhistorikeren.

– Hvorfor har ikke det blitt laget en turistattraksjon av dette allerede?

– Nei, si det. Det har vel med prioriteringer i kommunen å gjøre, sier Gjendem.

Bjørsetmarka

Her på Bjørset ble funnene gjort i 1937.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK