Hopp til innhold

– En gledens dag for Vestnes

Ordføreren i Vestnes, Geir Inge Lien (Sp), er godt fornøyd med ordningen som er foreslått for kommuner som har fått redusert arbeidsgiveravgift.

Geir Inge Lien

Regjeringens forslag gjør situasjonen enklere for Vestnes kommune, sier ordfører Geir Inge Lien (Sp).

Foto: Trond Vestre

Først fikk kommunene beskjed om at de statlige overføringene skulle kuttes like mye som arbeidsgiveravgiften ble redusert, og at hele kuttet skulle tas på 2015-budsjettet.

For Vestnes innebar dette at kommunen fikk 13,5 millioner kroner mindre å rutte med.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett ønsker regjeringa en nedtrapping over fem år. Det betyr at Vestnes kommune og de øvrige 30 kommunene får mer penger å rutte med de første årene.

– Dette er en gledens dag for Vestnes. Jeg er glad for at vi får mer penger, og jeg mener dette viser at regjeringen har innført en ny politikk på dette området slik vi hele tiden har hevdet, sier ordfører Geir Inge Lien (Sp).

En brutal beskjed

Det var en gledens dag for ett år siden også. Da fikk ordføreren beskjed om at Vestnes kommune fikk være med i en ordning med lav arbeidsgiveravgift. Dette betydde mye for næringslivet og for kommunen.

Men i høst stilnet jubelen da den brutale beskjeden kom i forslaget til statsbudsjett. Det Vestnes fikk i redusert arbeidsgiveravgift måtte kommunen betale gjennom kutt i statlige overføringer. For rådmannen og lokalpolitikerne som jobbet med neste års budsjett, var dette et sjokk.

– Dette gjør situasjonen enklere

Gunn Berit Gjerde

Medlem av sentralstyret i KS, Gunn Berit Gjerde (V) mener godt arbeid har gitt resultater.

Foto: Trond Vestre / NRK

Vestnes-ordføreren har jobbet for å få omgjort regjeringens beslutning. Det har også kommuneorganisasjonen KS gjort. Medlem av sentralstyret i KS, Gunn Berit Gjerde (V), er glad for at regjeringen har gitt etter.

– Dette er penger som kommer veldig godt med i en trang økonomi. Dette er kommuner som også opplever et generelt bortfall av skatteinntekter. Det var en alvorlig situasjon. Jeg er veldig glad for at KS har nådd frem med dette. Vi har spilt på lag med kommunene, sier Gunn Berit Gjerde.

– Dette vil selvfølgelig gjøre situasjonen vår mye enklere. Vi får ekstra inn penger. I utgangspunktet ble vi trukket over 13 millioner kroner som skulle tas på ett år. Nå får vi muligheten til å tilpasse oss drifta etterhvert, sier ordfører Geir Inge Lien.