Storfest for språkmannen

I dag starter jubileumsfeiringen av språkforskeren og dikteren Ivar Aasen.

Ivar Aasen

Femte august er det 200 år siden Ivar Aasen ble født.

Festen varer fem dager til ende og skal markere at det er 200 år siden Ivar Aasen ble født. Daglig leder ved Ivar Aasentunet, Gaute Øvereng, sier det er svært viktig å markere jubileet.

Gaute Øvereng

Daglig leder ved Ivar Aasen-tunet, Gaute Øvereng, ser frem til bursdagsfeiring.

Foto: Ivar Aasen-tunet

– Ivar Aasen snudde opp ned på den språklige forståelsen for oss nordmenn og har betydd veldig mye for skriftspråket og skriftkulturen. Det er også hans fortjeneste at vi har beholdt så godt dialektene i forhold til nabolandene våres, sier han.

Ny biografi

Jubileumsfesten åpner med presentasjon av den nye biografien om Aasen skrevet av Ottar Grepstad i Ivar Aasen-tunet. Det er første gangen en Aasen-biografi blir presentert på stedet der han ble født og vokste opp.

Hver dag blir det spesialomvisninger i utstillingen i Aasen-tunet og det vil bli vist gjenstander som ikke er tilgjengelig til vanlig. Med på feiringen har de fått med seg Aasmund Nordstoga, Rut Tellefsen, Berit Opheim, Edvard Hoem og Maria Parr. Politikere kommer også for å snakke om verdien av nynorsk.

Tunkatten

Tunkatten 'Lurivar' har eget jubileumsprogram for barna.

Foto: Ivar Aasen-tunet

Bursdagskake

På selve bursdagen som er femte august, skal kulturminister Hadia Tajik holde tale og selvfølgelig blir det bursdagskake.

– Vi spanderer kake på alle som kommer til tunet fra klokken tolv. Jeg kan ikke love at det blir 200 lys, men minst 200 kakestykker, sier han.

Det er forventet at mellom 1000 og 2000 personer skal ta turen innom Aasen-tunet.