Hopp til innhold

- Jeg er ikke redd for å bli upopulær

Høyre-politikeren Anders Riise skal lede kontrollutvalget i Møre og Romsdal og holde fylkestinget i ørene de neste fire årene.

Hans Blø og Anders Riise

Anders Riise (t.h.) i samtale med tidligere fylkesrevisjonssjef Hans Blø.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er vanlig praksis at opposisjonen i fylkestinget får ansvaret for å lede kontrollutvalget.

– Dette blir veldig interessant. Det er mange som kanskje synes at dette virker litt kjedelig, men det er det faktisk ikke. Jeg har vært leder i kontrollutvalget i Hareid i en fire års periode da jeg satt i opposisjon. Det er faktisk et interessant utvalg der en kan drive konstruktiv opposisjonspolitikk også samtidig som en skal ha tilsyn og kontroll, sier Anders Riise.

– I denne rollen kan du jo bli en upopulær mann. Takler du det?

– Jeg er ferdigskremt for å si det sånn. En må regne med at en kan bli upopulær, men det er jobben min å si i fra, sier Riise som overtar etter partifellen Knut Anders Oskarsson som leder av kontrollutvalget.

Anders Riise har vært ordfører i Hareid de siste fire årene. Etter mye frem og tilbake ble han gjenvalgt som ordfører i fire nye år. Han ble også valgt inn i fylkestinget for Høyre. Tidligere har han representert Tverrpolitisk Liste for Sunnmøre i fylkestinget.

– Kontrollen er viktig for demokratiet

Det er kontrollutvalgets jobb å følge med på om fylkeskommunen følger lover og regler. Det har ikke vært mange skandalene de siste årene, men flere av forvaltningsrapportene som er blitt lagt frem for fylkestinget, har vært tildels svært kritiske.

Slike rapporter har gjerne avdekket mangelfulle resultater eller har stilt kritiske spørsmål ved bruken av penger.

– Kontrollen ivaretar viktige demokratiske hensyn. Det er viktig at velgerne skjønner at politikerne blir satt under kontroll på en god måte slik at de kan føle seg trygge på at pengene blir brukt i tråd med de vedtakene som er gjort, og at det er i tråd med de statlige føringene som er gitt, sier Anders Riise.