Seertallene halvert for ESC

Sist Norge var i finalen, så nesten to millioner nordmenn på Eurovision. Lørdag var tallet knapt halvparten.

Tooji og Loreen

Bare litt over én million så Tooji og svenske Loreen i aksjon i Baku på lørdag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Da Didrik Solli-Tangen sang seg inn til en 20. plass i Telenor Arena på Fornebu utenfor Oslo, var det på det meste 2,1 millioner nordmenn som neglbitende fulgte avstemmingen. Året før satte Alexander Rybak ny norsk rekord, med 2.011.000 seere samtidig.

På lørdag, da Tooji sang «Stay» på scenen i Baku, var det derimot bare 1.094.000 nordmenn som fant det for godt å se glitter og stas fra Aserbajdsjan.

– Været har skylda

– Et av de laveste tallene vi noensinne har hatt, der Norge var med i finalen. Det er nok nærliggende å tro at det hadde med været å gjøre, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen til NRK.no.

Været var knallbra over store deler av landet lørdag, og Eurovision krasjet i programplanen med landskampen Norge-England. Det var uheldig for begge parter, mener Tolonen.

Selv om over 300 000 fulgte landskampen, var NRKs seerandel på 74 prosent, og flere kanalhoppet til Eurovision etter at kampen var ferdig.

– Det hyggelige, på tross av hvordan det gikk med avstemmingen, er at tallene fortsatte å holde seg høye helt til slutt. Selv om det gikk dårlig med Tooji, fortsatte folk å se, og det er jo positivt, sier han.

LES OGSÅ: Fansen hyllet Loreen med «Euphoria» på Arlanda
LES OGSÅ: Loreen på topp i 15 land

– Vanskelig å være misfornøyd

Stian Malme er delegasjonsleder for den norske delegasjonen til årets konkurranse i Aserbajdsjan. Han har akkurat kommet hjem fra finalen.

Se finalen om igjen i NRKs nye nett-tvspiller

– Halvparten så mange så Tooji som Didrik i 2010?

– Så vidt jeg har skjønt har det vært et helt eventyrlig vær. Mange har reist bort der de ikke tv, eller prioritert bort tv til fordel for sola. Det var bare 1,4 millioner som så på TV på lørdagskvelden, og vi har likevel 74 prosent av TV-seerne. Det er det vanskelig å være misfornøyd med, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: SVT hadde møter med NRK for flere uker siden
LES OGSÅ: – Regner med at Loreen holder ord

Mens Norge hadde strålende vær og fotball på TV, fikk svenskene en helt annen TV-kveld. Loreen gikk helt til topps med sin «Euphoria», og på det meste var 3,6 millioner svensker innom sendingen.

I hele Europa fulgte 100 millioner med på skjermen, ifølge tall fra den europeiske kringkastingsunionen, EBU.

LES OGSÅ: Sverige vant ESC-finalen
LES OGSÅ: Forbereder Sverige-tur neste år