– Regner med at Loreen holder ord

Tooji regner med at årets vinner av ESC holder avtalen de to lagde sammen. – Jeg gleder meg til å se hvilken måte hun vil bidra på, sier Tooji.

Tooji

Tooji er ferdig med alt som har med Eurovision og Melodi Grand Prix å gjøre. – Jeg har mye annet å by på, sier han.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Hege Bakken Riise og Kristian Rostad

Norske Tooji og svenske Loreen var konkurrenter både under semifinalen i Eurovision på torsdag og den store finalen lørdag.

Mens Tooji havnet helt sist i finalen, stakk Loreen av med en overlegen seier. Dermed bringer hun neste års arrangement til hjemlandet Sverige, 13 år etter at Charlotte Nilsson gjorde det samme i Israel.

– Loreen var den eneste som var virkelig god av årets artister. De andre som holdt et bra nivå, som Kypros og Spania, havnet også et stykke ned. Derfor er det vanskelig å ta dette helt seriøst, sier Tooji når NRK.no møter ham på hotellets store terasse søndag formiddag.

25-åringen er overrasket over plasseringen, men tar det hele med stor ro.

– Jeg vet at vi hadde et kjempebra show og at vi leverte som bare det. Derfor ble jeg jo overrasket over at det gikk som det gjorde. Jeg var med for å vinne og trodde oppriktig at jeg hadde en god sjanse.

– Alt har vært en bonus

Lørdag feiret han med en skikkelig fest sammen med den norske delegasjonen. Han syntes det var deilig å slippe å tenke på at han skulle prestere.

– Jeg har ikke festet på sikkert tre måneder, så i går koste jeg meg lenge med gjengen. Jeg har blitt veldig glad i dem og disse vennskapene er noe mange positive erfaringer jeg tar med meg hjem, sier han og prøver å oppsummere hele ESC-opplevelsen.

– Målet mitt var å vinne den norske finalen, alt etter det har vært en bonus. Jeg er i Baku, har deltatt på et gigantisk show og møtte tanta mi etter 15 år, så jeg har hatt noen fantastiske dager her nede. Resultatet i går endrer ikke på det.

Politisk engasjerte

Toojis familie ble splittet i 1988. Da tok Toojis mor med seg sin lille familie til Norge, og søkte asyl som politiske flyktninger. Tanten til Tooji ble igjen.

Tooji har benyttet anledningen til å si klart ifra hva han mener om forholdene i fødelandet Iran.

Jeg frarådet ham å gjøre det. Nå har han brent alle bruer. Han kan ikke dra tilbake til Iran. Han vil bli fengslet, sa moren hans etter at sønnen hadde holdt pressekonferanse.

Loreen har gjentatte ganger under oppholdet i Baku vist støtte for menneskerettighetsaktivister i Aserbajdsjan. For dette har hun blitt hardt kritisert av en av presidentens nære medarbeidere, Ali Hasanov.

Kritikken stopper ikke de to unge artistene. Tooji regner med at hun kommer til å fortsette med å engasjere seg og forteller at de to lagde en avtale seg i mellom for en tid tilbake.

– Loreen har lovt meg å bruke stemmen sin til noe positivt, og jeg tror hun er en jente som holder ord. Vi inngikk en avtale der vi ble enige om at vi skulle bruke posisjonen til noe godt hvis vi vant, så jeg gleder meg til å se på hvilken måte hun vil bidra.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Tooji og Loreen

Tooji og Loreen har blitt gode venner.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ferdig med Grand Prix

Tooji er ikke redd for å få et Jahn Teigen-stempel, og bli husket for evig og alltid som artisten som kom helt sist. I stedet ser han flere fordeler med plasseringen.

– Vi kom til finalen og på resultatlisten er det jo bedre å komme i en av endene av skalaen enn i midten. Slikt sett har jo plasseringen gjort et visst inntrykk på folk, og det er da bra, humrer han.

– Nå slipper jeg i hvert fall å bli husket som Eurovision-Tooji, og det er jeg glad for. Jeg har mye annet å by på, ler han.

Irske Jedward har deltatt i to år på rad, men det kommer ikke til å bli noe gjensyn med Tooji i neste års Grand Prix i Norge.

– Jeg har ingen planer om å delta neste år. Nå skal jeg bruke tid på karrieren og jobbe med prosjekter i Norge. Dessuten er jeg livredd for Jedward, jeg har angst for klovner og de to kloningene der setter meg helt ut, forklarer han med et smil.

Den norske delegasjonen drar fra Baku på mandag. Tooji gleder seg til å kunne nyte den siste fridagen i solfylte Baku og ser frem til og endelig få oppleve litt av byen.

– I kveld skal vi kose oss, feste og ha det gøy. Jeg har hatt en fantastisk opplevelse og skal nyte den siste tiden mens jeg kan.