Loreen på topp i 15 land

To dager etter ESC-finalen i Baku, ligger Sveriges vinnerlåt «Euphoria» på toppen av hitlister over hele Europa. Og i kveld kommer den svenske delegasjonen hjem til seiersfest i Sverige.

Loreen

Loreen på flyplassen i Baku like før avreise til Sverige.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Lorine Zineb Noka Talhaoui (28), bedre kjent som Loreen, sang seg inn i europeernes hjerter i lørdagens finale i Eurovision Song Contest. Hun dro seieren overbevisende i land med hele 19 tolvpoengere. Sverige har ikke hevdet seg i toppen av ESC siden Charlotte Perrelli vant finalen i 1999.

Topper hitlistene

Og suksessen for Loreen ser ikke ut til å stoppe med det første. Sangen ligger nå som nummer én på nedlastingslistene til iTunes i 15 land. Ingen andre av årets ESC-låter kan vise til samme suksess.

Både nordmenn, svensker, dansker og finner ser ut til å elske låten. I tillegg er sangen på iTunes-toppen både i Storbritannia, Irland, Sveits, Spania, Tyskland, Østerrike, Belgia, Malta, Kypros og Hellas.

LES: – Regner med at Loreen holder ord

LES: SVT hadde møter med NRK for flere uker siden

LES: Forbereder Sverige-tur neste år

Hjertelig hjemkomst

I kveld klokken 22. 30 kommer den svenske delegasjonen hjem til Arlanda-flyplassen i Stockholm. Det er ventet at mottakelsen vil bli minst like gledelig som da Alexander Rybak kom hjem til Norge etter «Fairytale»-seieren i 2009.Flere svenske nettaviser sender direkte fra mottakelsen på flyplassen. Blant andre Aftonbladet, som åpner sin direktesending klokken 22.25.

Det hersker rene Loreen-feber i Sverige, og i morgen skal svenskene stenge av Stureplan i sentrum av Stockholm for å feire seieren.

Loreen

Loreen med trofeet som viser at Sverige er vinner av Eurovision Song Contest 2012.

Foto: VANO SHLAMOV / Afp

Ukjent hvor i Sverige ESC 2013 skal holdes

Det er foreløpig ikke kjent hvor i Sverige neste års ESC-finale skal holdes. SVTs Martin Österdahl har tidligere røpt til NRK at det i alle fall står mellom byene Stockholm, Malmø og Göteborg. Og han forsikrer om at planleggingen allerede er godt i gang.

Sist Sverige arrangerte ESC i år 2000 ble showet avviklet i det som helt fram til nå har blitt betegnet som Sveriges storstue, Globen i Stockholm.

Men i store deler av mai neste år er denne arenaen opptatt med ishockey-VM.