Forbereder Sverige-tur neste år

Kommentatorene i Eurovision Song Contest er såpass sikre på at Sverige vinner i kveld at de har begynt å planlegge neste års reise.

Loreen

Svenske Loreen opptrer med låten «Euphoria» i finalen i kveld.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Svenske Loreen har vært storfavoritt til å vinne Eurovision Song Contest 2012 siden lenge før hun ankom Baku, og favorittstempelet har ikke blitt mindre de siste to ukene.

To timer før finalen er hun soleklar favoritt på de internasjonale bettinglistene. På journalistenes egen avstemning på pressesenteret i Baku ligger hun på andreplass, kun slått av vertslandet Aserbajdjsan, som ikke overraskende ligger øverst.

Etter den siste generalprøven tidligere i dag var flere av deltakerlandenes kommentatorer såpass sikre på at Sverige vinner at de forhørte seg med Sveriges kommentator Edward Afsillèn om hvilke hoteller de bør booke til neste års opphold.

– Som da Rybak deltok for Norge

Christer Björkman

Svenske Christer Björkman i pressesenteret få timer før finalen i Eurovision Song Contest.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Christer Björkman er sjef for den svenske delegasjonen og har jobbet med Eurovision Song Contest og Melodifestivalen i en årrekke. NRK.no møtte ham mens han gikk hvileløst rundt i pressesenteret i Baku.

– Dette er helt forferdelig og utrolig nervepirrende. Dere nordmenn skjønner sikkert hvordan det er, dere opplevde noe av det samme da Rybak var storfavoritt i 2009, sier Björkman.

– Loreen ligger øverst på alle lister, likevel er du såpass nervøs?

– Joda, men i fjor toppet Frankrike listene. De vant ikke av den grunn.

Best i svenskenes historie

Svenske-sjefen understreker at han er kjempefornøyd med Loreens innsats uansett resultat i kveld.

– Dette er kanskje det vakreste bidraget i vår historie. Vi har gjort alt rett. «Euphoria» er moderne, låten har integritet, det er et vågalt nummer ved at vi tør å la det være så mørkt og utilgjengelig – vi har unngått alle klisjeene, skryter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klarer ikke sitte i ro

Loreen

Loreen starter som nummer 17 i kveld.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Sverige har vunnet den internasjonale Grand Prix-finalen fire ganger tidligere. Sist det skjedde var i 1999 da Charlotte Nilsson vant med låten «Take Me to Your Heaven». Om få timer får svenskene svaret på om de vinner igjen. Inntil da må den svenske delegasjonssjefen finne seg i å måtte bite negler.

– Jeg tror aldri jeg har vært så nervøs noensinne. Før vi kom hit ut i arenaen i dag, gikk jeg 60 ganger i ring rundt svømmebassenget på hotellet vårt. De andre prøvde å få meg til å sette meg ned og slappe av, men jeg klarte rett og slett ikke, smiler Björkman oppgitt.

Finalen i Eurovision Song Contest starter klokken 21 i kveld på NRK1. Norske Tooji, som har bursdag i dag, starter som nummer 12, mens Loreen har fått startnummer 17.

Alt om: Eurovision Song Contest