SVT hadde møter med NRK for flere uker siden

Allerede for flere uker siden hadde SVT møter med NRK. Tema var hvordan man arrangerer et så omfattende arrangement som Eurovision Song Contest.

Loreen

Loreen kunne juble over en knusende seier i Baku lørdag kveld.

Foto: VYACHESLAV OSELEDKO / Afp

– Det stemmer. Vi hadde et så stort favorittstempel at vi følte det ble naturlig å snakke med NRK om hvordan man arrangerer et show som Eurovision Song Contest (ESC), forteller Martin Österdahl til NRK.no.

– Vi ønsker å ta lærdom av hva de gjorde på Fornebu etter at Alexander Rybak vant, for det var et fantastisk show.

Det er en lettet og glad svensk programbestiller som svarer fra flyplassen i Baku søndag ettermiddag.

– Det er fantastisk! Vi er veldig, veldig glade og utrolig stolte over Loreen. Hun har et unikt uttrykk. Hun er modig, og hun følger hjertet sitt. Det både føler og hører man, sier Österdahl.

Hvilken arena velger de?

Globen

Globen har vært Sveriges storstue fram til nå, og ble brukt sist gang Sverige arrangerte ESC.

Foto: FREDRIK PERSSON / NTB scanpix

SVTs mann vil ikke avsløre hvilken arena Eurovision skal sendes fra.

– Vi har mange alternativer. Sverige har etter hvert fått flere gode arenaer, sier Martin Österdahl, som kun vil røpe at det står mellom Stockholm, Malmø og Gøteborg.

Sist Sverige arrangerte ESC var i år 2000. Da ble showet avviklet i det som helt fram til nå har blitt betegnet som Sveriges storstue.

Men Globen er allerede opptatt med ishockey-VM når Eurovision skal arrangeres til neste år. 19. mai er VM over, og det kan bli travelt, mener NRKs programdirektør.

– Uansett når i mai de velger å arrangere det, så skal det holde veldig hardt. Vi var klare til prøver en uke før semifinalene. Da hadde vi holdt på med rigging i tre uker, forteller Per Arne Kalbakk til NRK.no.

Til høsten står Sveriges nye storstue - Friends Arena - klar til bruk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Friens Arena i Stockholm

Friends Arena i Stockholm skal åpnes i oktober 2012.

Foto: Sweden Arena Management

Friends Arena beskrives som en av Europas mest moderne arenaer. Arenaen tar 50.000 mennesker ved sportsarrangementer og 65.000 ved konserter, og er dermed Sveriges største arena.

SVT ønsket å ta den i bruk til sin Melodifestival-finale i vinter, men arenaen ble ikke ferdig i tide. Det er også denne arenaen som blir nevnt blant svenske journalister i Baku.

– Friends Arena er et godt alterinativ?

– Det er det, men vi har mange å velge mellom, sier Martin Österdahl.

– Starter planleggingen straks

Österdahl er klar på at planleggingen bør starte så snart de kommer hjem til Sverige.

– Det er utrolig mye som må på plass, så vi kan ikke vente med det. Og vi har mye å strekke oss etter, sier Österdahl, og nevner finalen på Telenor Arena for to år siden igjen.

– Alt fra temaet med «Share the moment», til selve musikken og til Madcon og «Glow», som var et fantastisk pausenummer. Vi har mye å strekke oss etter. Vi fikk mye god hjelp fra NRK nå. Mye av det kunne vi brukt til andre arrangementer, også om vi ikke hadde vunnet, sier Österdahl.