Hopp til innhold

MGP-låtskriver: – Lytterne er vår største konkurrent

Hvordan kom årets MGP-låter på plass? Bli bedre kjent med låtskriverne bak bidragene «Laika», «Anyway» og «Afterglow».

The Hungry Hearts

KLARE: The Hungry Hearts og Lisa Dillan skal stå på scenen i Oslo Spektrum.

Foto: Maria Katsikadakou

Fundamentet bak en konkurranse som Melodi Grand Prix, er ikke vindmaskin og konfettiregn. Men låtskriverne og komponistene som har jobbet på spreng i kulissene med håp om å skape en låt som skal fenge nordmenn, og kanskje også det europeiske publikummet.

Denne uken kan du bli litt bedre kjent med låtskriverne bak alle MGP-bidragene i årets konkurranse. Vi møtte hver og en for å stille dem fem spørsmål. I denne artikkelen møter vi låtskriverne bak bidragene til The Hungry Hearts ft. Lisa Dillan, Pegasus og Laila Samuels.

«Laika» – The Hungry Hearts ft. Lisa Dillan

Tekst og melodi: Tonje Gjevjon

The Hungry Hearts feat. Lisa Dillan

KLARE FOR SPEKTRUM: The Hungry Hearts ft. Lisa Dillan synger «Laika» i MGP, skrevet av Tonje Gjevjon (4. fra høyre)

Foto: Kim Erlandsen/NRK
 • Hvordan vinne MGP og deretter Eurovision:

En fengende god låt som får dansefoten til å klø, hjertet til å brenne og hodet til å fly er jo alltid et godt utgangspunkt. Men det handler jo like mye om å levere et godt show som gjør inntrykk på folk. Det er jo derfor folk ser på – for å bli glade, grine, danse, hoppe, elske eller hate.

Kostymer, koreografi, vokalprestasjon, lyssetting og alt det som er med på å skape et bra totalbilde teller. Og så må man må gå inn for det man gjør 100 prosent og med stil – sin egen stil. Og aller viktigst artistene må trives i rollen - ha det gøy og nyte de tre minuttene man har til rådighet.

 • Største konkurrent:

Jeg holder en knapp på Laila Samuels sin låt. Den er utrolig godt laget, produsert og fremført - så om det blir Samuels som representerer Norge i Globen ville ikke det overraske meg - She is a star!

 • Hvordan ble låta til?
Tonje Gjevjon byline

LÅTSKRIVER: Tonje Gjevjon har skrevet «Laika».

Foto: Gjertrud Klevås Rye

Jeg har som mange andre vært opptatt av Laika og hennes skjebne siden jeg var barn. Laika er jo et ikon, en martyr med kultstatus som har sin fanskare over hele verden.

Og så er jo jeg en sånn låtskriver som liker å skrive om nerder, emo girls, cyber dykes.. De som er litt på siden og skiller seg ut - så fant jeg ut at jeg ville lage en sang som kan bli sett på som Laikas ekko.

 • Hva betyr låta for dere?

Mye! «Laika» har tatt oss til MGP! Men først og fremst er «Laika» en sånn låt som formidler hva The Hungry Hearts er opptatt av. Vi liker å lage låter som er litt twisted, har ironi, flere lag og som handler om store følelser vi alle har. Og med alt det Laika allerede har bragt med seg så er låta helt klart en signaturlåt for The Hungry Hearts.

 • Hva er det som gjør at denne låten passer godt til The Hungry Hearts feat. Lisa Dillan?

Dette er en typisk The Hungry Hearts-låt, og jeg tror nok at det måtte en sånn rar fengende låt om romhunden Laika til for å få Lisa Dillan på banen i en The Hungry Hearts/ MGP-sammenheng.

Låta har akkurat passe mye snert til at Lisa digger den - og når Lisa synger solopartiene sine i låta - da får i hvertfall jeg gåsehud. Lisa har en stemme som formidler de store følelsene i låta. Når Lisa synger kjenner man at man er både sårbar og sterk og at vi mennesker trenger kontakt med andre mennesker - at vi søker tilhørighet.

The Hungry Hearts sammen med Lisa Dillan er litt sånn monotoni, mekanikk og maskin møter følsomhet og lndivid.

«Anyway» – Pegasus

Tekst og melodi: Tommy Nilsen og Ronny Nilsen

Pegasus

KLARE FOR SPEKTRUM: Pegasus deltar med «Anyway».

Foto: Kim Erlandsen/NRK
 • Hvordan vinne MGP, og deretter Eurovision:

Det er vel ingen fasitsvar på det, så vi skal prøve å formidle låta på best mulig måte og la publikum ta det derfra. En ting som er sikkert, er at vi skal ha det moro og nyte dette så lenge det varer, uansett utfall.

 • Største konkurrent:

Lytterne er den største konkurrenten for oss. Å vinne de over er vel den jobben som er mest krevende. Øyne har sett og gjort opp en mening og nå er det øret sin tur til å gjøre sitt. Men, det er ikke noe tvil om at det er ni andre fantastiske låter med i MGP 2016.

 • Hvordan ble låta til?
Tommy Nilsen og Ronny Nilsen

LÅTSKRIVERE: Tommy Nilsen og Ronny Nilsen har skrevet MGP-bidraget «Anyway».

Foto: Pegasus

Den har vi hatt i mange år, men kun i demoformat. Den ble laget på gitar, men ble mer pianobasert over tid. Selv om den er «gammel» er det meget få endringer som har blitt gjort til både melodi og tekst.

 • Hva betyr låta for dere?

«Anyway» betyr ekstra mye for oss fordi den har vært en del av oss i såpass lang tid og har vært med oss i tykt og tynt. Det er godt å vite at vi endelig har funnet en passende arena for låta og at såpass mange vil få høre den.

 • Hva er det som gjør at denne låten passer godt til Pegasus?

Den passer oss perfekt, ikke minst, fordi vi har laget den og vi vet personlig hva som ligger bak og i låta. Den er i sann Pegasus-stil så den stikker seg ikke ut på noen som helst måte blandt resten av materialet vi har fra før.

«Afterglow» – Laila Samuels

Tekst: Laila Samuels
Melodi: Laila Samuels, The Beatgees og Jan Weigel​

Laila Samuels

KLAR FOR SPEKTRUM: Laila Samuels har skrevet teksten i MGP-bidraget «Afterglow».

Foto: Kim Erlandsen/NRK
 • Hvordan vinne MGP, og deretter Eurovision:

Jeg skal i alle fall gi alt og fremføre låten på best mulig måte. Hvis det norske folk velger å sende meg og Afterglow til Globen, skal jeg representere skikkelig. Jeg føler meg veldig klar hvis det skulle skje.

 • Største konkurrent:

Jeg velger å ikke se på dette som en konkurranse. Og da blir det heller ikke det. Jeg ser heller på MGP-scenen som en unik mulighet til å vise folk hvem jeg er som artist. Og det samme gjelder for de andre artistene.

 • Hvordan ble låta til?
Venke Knutson og Laila Samuelsen

VIDERE: Laila var med og skrev sangen til Venke Knutson i MGP 2010. Her har bidraget «Jealous 'Cause I Love You» gått til finalen.

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Jeg jobber for tiden med et soloalbum. I den forbindelse skrev jeg musikken sammen med Jan Weigel og min produsent i The Beatgees Berlin, i juli ifjor. Samme kveld dro jeg hjem, og skrev teksten. Da jeg kom tilbake til studio dagen etter og sang inn demovokalen så følte vi alle at vi hadde en spesiell låt.

 • Hva betyr låta for deg?

Jeg skriver alltid fra hjertet, selv om låtene ikke alltid er til meg selv. Men «Afterglow» betyr ekstra mye for meg. Jeg var skikkelig nede for telling – men når jeg satt og skrev denne teksten så var det som om jeg kunne ane at ting kom til å bli bedre. Det høres kanskje rart ut, men det var mitt forsøk på en selvoppfyllende profesi. Jeg er veldig følsom, men har nok også en fighting spirit i meg, og valgte å kjempe tilbake med ord og tankenes kraft.

 • Hva er det som gjør at denne låten passer godt til Laila Samuels?

Den er rett og slett for personlig til at jeg kunne gitt den bort.