Hopp til innhold

MGP-låtskriver: – Låten er vårt spedbarn

Hvordan kom årets MGP-låter på plass? Bli bedre kjent med låtskriverne bak bidragene «Traces», «Into The Fire» og «Stand Up».

Låtskrivere Traces

KLAR FOR SPEKTRUM: Teamet bak «Traces», f.v. Trude Kristine Klæboe, Stine Hole Ulla og Ingrid Skretting.

Foto: Odin Jæger

Fundamentet bak en konkurranse som Melodi Grand Prix, er ikke vindmaskin og konfettiregn. Men låtskriverne og komponistene som har jobbet på spreng i kulissene med håp om å skape en låt som skal fenge nordmenn, og kanskje også det europeiske publikummet.

Denne uken kan du bli litt bedre kjent med låtskriverne bak alle MGP-bidragene i årets konkurranse. Vi møtte hver og en for å stille dem fem spørsmål. I denne artikkelen møter vi låtskriverne bak bidragene til Makeda, Stage Dolls og Stine Hole Ulla.

«Traces» – Stine Hole Ulla

Tekst og melodi: Stine Hole Ulla, Ingrid Skretting og Trude Kristin Klæboe

Stine Hole Ulla

KLAR FOR SPEKTRUM: Stine Hole Ulla synger «Traces»

Foto: NRK
 • Hvordan vinne MGP og deretter Eurovision:

«Traces» er jo en storslått, tidløs og gråte-vakker låt, som skal treffe rett i hjertet og skape et magisk TV-øyeblikk. Vi satser på at lytterne reagerer spontant med gåsehud og tårer, slik som Jan Fredrik Karlsen gjorde første gang han hørte låta!

 • Største konkurrent:

Suite 16 (fordi de er så søte).

 • Hvordan ble låta til?

Vi begynte på låta i fjor vår, i garasjestudioet hjemme hos Ingrid Skretting, i den rosa sofaen med det hellige kuteppet under.

Låtskrivere Traces

TEAMET: Låtskriverne bak «Traces».

Foto: Odin Jæger

Vi startet med melodien. Trude Kristin spilte piano og lekte med harmoniseringer, som Ingrid strukturerte og lagde topline til. Stine hadde klare ønsker og meninger om hvilke melodilinjer hun likte best underveis i prosessen. Etterhvert fant vi en følelse i den melodien som fortalte oss hva teksten skulle dreie seg om: Et savn og en lengsel etter noen som ikke er der mer, men som likevel har satt så dype og viktige spor - spor av kjærlighet, styrke og trygghet. Deretter involverte vi produsenten Ole Henrik Antonsen for å ferdigstille låta.

 • Hva betyr låta for dere?

Vi føler at dette er en ærlig låt, som vi alle tre virkelig står for. Den har et budskap som kan treffe mange mennesker der de er i livet. For Stine har låta vært som å vinne i Lotto allerede, bare i kraft av at hun får delta i den norske finalen i MGP. Hun får virkelig satt seg på kartet igjen som artist, og får vist seg frem som en mer moden artist for det norske publikum enn hun var da hun vant Norske Talenter i 2012.

Stine Hole Ulla

Stine Hole Ulla

Foto: Kim Erlandsen/NRK

Ingrid synes det er spennende å skrive litt for det norske markedet nå etter en musikkarriere i utlandet, særlig når låta kommer til finalen i MGP. Det var dessuten hun som er «sjefslåtskriveren» og den som koblet oss sammen; Uten Ingrid, ingen «Traces»!

«Traces» er den første låta Trude Kristin har vært med å skrive som har blitt publisert - så det er litt som en «baby» for henne og for alle tre, en «låt-baby» som vi elsker, er superstolte av og gleder oss til å dele med verden!

 • Hva er det som gjør at denne låten passer godt til Stine Hole Ulla?

Dette skulle jo bli drømmelåten til Stine, der hun skulle få utfolde seg og vise frem hele stemmen og registeret sitt. Stine har hele tiden sagt: «Ditta e virkelig 100% mej!!», fordi Traces treffer både hennes crossover-sjanger og rett og slett hennes stemme. PS: Det er faktisk en ganske vanskelig sang å synge, bare prøv selv...

«Into the Fire» – Stage Dolls

Tekst og melodi: Torstein Flakne, Anne Judith Wik, Mark Spiro og Hallgeir Rustan

Stage Dolls

KLARE FOR SPEKTRUM: Stage Dolls synger «Into the Fire». Torstein Flakne (i midten) og Hallgeir Rustan svarer i denne artikkelen.

Foto: Kim Erlandsen/NRK
 • Hvordan vinne MGP, og deretter Eurovision?

Vi har dessverre ikke formelen her. Låten vil nok fenge mange, så vi får krysse fingene. Det er opp til folket å bestemme hvilken låt de liker best.

 • Største konkurrent:
Torstein Flakne

LÅTSKRIVER: Torstein Flakne

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

Agnete Johnsen, men nå er jo alle låtene av høy standard så dette blir close.

 • Hvordan ble låta til?

«Into the Fire» ble laget under en skrivesession i Stargate studios i Trondheim i høst der Torstein Flakne, Hallgeir Rustan og Anne Judith Wik jobbet sammen. De satte seg ned med blanke ark og kassegitar, og begynte å skrive. Når tittelen Into the Fire kom opp i refrenget datt resten av vers og bridge fort på plass. Verket ble deretter sendt over til Mark Spiro i San Diego som bidro på både tekst og musikk.

 • Hva betyr låta for dere?
VM i offshore

LÅTSKRIVER: Hallgeir Rustan

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Det er en gladlåt og resultatet av en veldig kreativ prosess mellom oss komponistene så for meg gir den gode assosiasjoner. For Hallgeir er dette en låt som ikke prøver for hardt å være et «Allsang på grensen»-refreng, men heller en god Stage Dolls-låt som ruller avgårde.

 • Hva er det som gjør at denne låten passer godt til Stage Dolls?

Stage Dolls er et rockeband med veldig melodiske låter så denne passer godt inn. Hele låten føles skreddersydd for dem.

«Stand Up» – Makeda

Tekst og melodi: Danne Attlerud, Michael Clauss og Thomas Thörnholm.

Makeda

KLAR FOR SPEKTRUM: Makeda synger «Stand Up», skrevet av Michael Clauss, Danne Attlerud og Thomas Thörnholm.

Foto: Kim Erlandsen/NRK
 • Hvordan vinne MGP, og deretter Eurovision?

For å vinne MGP og Eurovision så er det mange faktorer som spiller inn. Først og fremst en bra låt som appelerer til seere og lyttere, men det krever også en artist som kan levere live og på TV. Slik at låten forsterkes musikalsk og visuelt. Vi ser definitivt dette med Makeda og «Stand Up».

 • Største konkurrenten:

Alle de øvrige bidragene er like store konkurenter. Å velge én føles umulig. Alle bidragene har sine gode sider og man vet aldri hva som tiltaler MGP-publikummet. Live-fremføringen blir veldig viktig.

 • Hvordan ble låta til?
Michael Clauss, Thomas Thörnholm og Danne Attlerud

TEAMET BAK: Michael Clauss, Danne Attlerud og Thomas Thörnholm har skrevet «Stand Up».

Foto: Melodifestivalen / SVT

Låten ble til når vi satte oss ned og bestemte oss for å gjøre en låt som er up-to-date men samtidig har røtter innenfor «gammel» soul/R&B/pop-musikk. Teksten handler om å stå opp for noe man tror på. Dette kjente vi at vi klarte med «Stand Up».

 • Hva betyr låta for dere?

Den betyr veldig mye, mest fordi at alt ble riktig når vi fikk Makeda med og fordi at låten ble utvalgt til MGP. Vi kjenner at låten ligger i tiden og det var til og med vår intuisjon når vi skrev den.

 • Hva er det som gjør at denne låten passer godt til Makeda?

Makeda synger utrolig bra og hun har en energi som passer «Stand Up» perfekt. Når Makeda kom og spilte inn sin vokal falt alle biter på plass og låten ble det vi virkelig ville at den skulle bli.

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision