Kommentatorenes beste og verste minner

TEL AVIV (NRK): Gjennom ti år har de vært Eurovision-kommentatorer. Nå deler Norges Olav Viksmo-Slettan og Sveriges Edward af Sillén sine verste og beste minner gjennom et helt tiår i kommentatorboksen.

Olav Viksmo-Slettan og Edward af Sillén har kommentert for henholdsvis Norge og Sverige i snart ti år sammen. På tiden har de rukket å reise Europa over, og oppleve mange ting. Her får du kommentatorenes mest minneverdige øyeblikk

10-ÅRS JUBILEUM: Olav Viksmo-Slettan og svenske Edward av Sillén har 10-års jubileum som Eurovision-kommentatorer. Sammen har de reist Europa rundt og opplevd mye.

De verste minnene:

Olav Viksmo-Slettan:

 1. Doveggen som ramlet ned - Baku 2012
  – Det verste av alt var nok Baku, i 2012. Da var ikke bygget helt ferdig, eller særlig solid. Jeg satt på do mens doveggen ramla ned, forteller Slettan.
 2. Teknikken som streiket - Düsseldorf 2011
  – Vi trodde alt var på stell, men så mistet vi lyden i løpet av sendingen. Så jeg måtte kommentere i en time på telefon. Det skal sies at noen av låtene ble finere når man kun hørte det gjennom veggen.
 3. Gyngende stillas - København 2014
  – Kommentatorboksene stod på et stillas som gynget så forferdelig, at jeg var sjøsyk i minst tre dager etterpå. Det var helt vanvittig.
Olav Viksmo Slettan

SJØSYK: Olav Viksmo-Slettan i boksen i København i 2014.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Edward af Sillén:

 1. Tidsforskjellen - Baku 2012
  – På grunn av tidsforskjellen, så måtte vi starte midnatt lokaltid. Vi var ferdige 03:30 på natten. Så vi satt i pysjamas og kommenterte. Det var kjempetøft!
 2. Teknikken som streiket - Düsseldorf 2011
  – Den har jeg også. Lyden streiket, og jeg måtte kommentere i SVT via telefon. Det var forferdelig.
 3. Sverige går ikke videre til finale - Oslo 2010
  – En av de verste minnene er fra Oslo. Det er ikke på grunn av produksjonen, den var fantastisk. Men vår Anna Bergendahl røk ut av semifinalen. Da var det tøft å kommentere finalen uten Sverige
Anna Bergendahl fra Sverige i andre semifinale

RØK UT: Anna Bergendahl kvalifiserte seg ikke videre til finale i Eurovision Song Contest i Oslo 2010.

Foto: Birte Njøsen Horne

De beste minnene

Olav Viksmo-Slettan:

 1. På hjemmebane - Oslo 2010
  – Det er mitt aller beste minne. Norge arrangerte. Vi hadde flashmob og det var fantastisk stemning. Vi i NRK var veldig stolte over hele produksjonen.
 2. «I Feed You My Bacon» - Malmö 2013
  – Margaret Bergers «I Feed You My Love». En fantastisk låt og en fantastisk fremføring. Også var det bare fem meter fra baconfatet i frokostsalen, og til kommentatorboksen. Så jeg koste meg!
 3. Sveriges «Undo» – København 2014
  – Sanna Nielsen gjorde «Undo» på en fantastisk måte. Og på toppen av det hele, så fikk jeg en klem av henne!
ESC 2010 / Eurovision Song Contest Oslo 2010/ Finale

PÅ HJEMMEBANE: En av Viksmo-Slettans største minner, er å kommentere sendingen på hjemmebane i Eurovision 2010. Didrik Solli-Tangen (avbildet) representerte vertsnasjonen.

Foto: Kim Erlandsen / Kim Erlandsen, NRK

Edward af Sillén:

 1. Fikk skrive drømmenummeret - Stockholm 2016
  – Jeg fikk være med og skrive en mellomakt som heter «Love, Love, Peace, Peace», som er en humoristisk parodi på Eurovision Song Contest. Det trodde jeg aldri vi skulle få gjøre, men det fikk vi. Å se nummeret bli til virkelighet, er nok et av mine beste minner
 2. Å kommentere en seier – Baku 2012
  – Det er jo en drøm å få kommentere når ditt egen land vinner. Så da at Loreen og «Euphoria » vant, det kommer jeg aldri til å glemme.
 3. Norges bidrag - Wien 2015
  – Da Norge sendte Mørland og Debrah Scarlett med «A Monster Like Me». Det er min absolutte favorittlåt i Eurovision. Da var det helt stille i tre minutter i kommentatorboksen.
Eurovision Song Contest 2016

PROGRAMLEDERE: Edward trekker frem øyeblikket da han skrev manuset til parodilåten «Love, Love, Peace, Peace», som ble fremført av programlederne Måns Zelmerlöw og Petra Mede i 2016.

Foto: Janne Danielsson / SVT

Kjent hverandre i ti år

Du trenger ikke være Eurovision-fan for å kjenne stemmen til Olav Viksmo-Slettan. Foruten å ha kommentert Eurovision siden 2010, er han en kjent stemme i radioprogrammene Slettan og Martin tar kvelden og Reiseradioen.

Han har også vært programleder for TV-serier som Sommerlørdag og Reparatørene.

Svenske Edward af Sillén er en anerkjent manusforfatter og regissør. Han har kommentert siden 2009 med to unntak da Sverige arrangerte ESC.

Han har skrevet manus for flere av Eurovision-programlederne. Blant annet i 2010, da Eurovision var ble arrangert av NRK.

Saken fortsetter under videoen

Det ble sterke reaksjoner da KEiiNO kvalifiserte seg til Eurovision-finale. Se hvordan kommentator Olav Viksmo-Slettan og produsent Hege Nelvik reagerte.

Det ble sterke reaksjoner da KEiiNO kvalifiserte seg til Eurovision-finale. Se hvordan kommentator Olav Viksmo-Slettan og produsent Hege Nelvik reagerte.

Sammen har kommentatorene blitt godt kjent i løpet av sine ti år.

– Jeg elsker å jobbe med Eurovision og kommentering. Men jeg elsker like mye å se kolleger hvert år. Vi er liksom en gjeng som sees hvert år og jobber med ESC sammen, sier af Sillén.

Edward er også glad for at det er så tette bånd mellom de nordiske kommentatorene.

– Vi kan alltid utveksle informasjon, ideer og tanker. Det er trygt, sier han.

– Det er jo veldig fint å stå her sammen med Edward. Han er alltid smilende og hyggelig, sier Viksmo-Slettan.

Etter ti år i kommentatorboksen, er det noen hendelser de husker bedre enn andre.

I kveld skal de innta kommentatorboksen igjen, og kanskje byr denne kvelden også på øyeblikk de sent vil glemme.

Eurovision-finalen kan du se på NRK 1 klokken 21:00 eller i NKR TV. Der både Norge og Sverige kjemper om en seier.