– Nå er jeg så fantastisk lykkelig

KØBENHAVN (NRK.no): Sveriges Sanna Nielsen hørte ikke sin egen stemme over all jubelen fra salen, men sang seg rett til en finaleplass i Eurovision Song Contest. Også Island er videre fra semifinalen.

NRK har intervjuet noen av artistene som tok seg videre fra tirsdagens semifinale i Eurovision Song Contest 2014.

SE DE FØRSTE REAKSJONENE: NRK.no fikk eksklusiv tilgang backstage under den første semifinalen. Se video her!

I kveld ble 16 semifinalister til ti finalister i den første semifinalen i Eurovision Song Contest i København. Da stemmene fra juryer og publikum var talt opp og lagt sammen, var dette de ti landene som sikret seg en finaleplass:

Sverige, Island, Montenegro, Ungarn, Russland, Armenia, Aserbajdsjan, San Marino, Ukraina og Nederland.

Storfavoritten Sanna innfridde

Forhåndsfavoritten Sanna Nielsen fra Sverige kan puste lettet ut etter å ha tatt seg videre til finalen i Eurovision Song Contest.

Sanna Nielsen

Sanna Nielsen slipper jubelen løs rett etter at hun kom av scenen.

Foto: Anders Halvorsen Bergh / NRK

– Herregud, vi klarte det, utbryter Sanna til NRK.no.

Hun forteller at det var uhyre nervepirrende å sitte i green room og vente, men desto mer deilig å kunne slippe jubelen løs da Sverige ble ropt opp.

– Det føltes helt fantastisk å stå på scenen. Brølet fra publikum var så høyt at jeg nesten ikke hørte meg selv, og jeg tenkte hele tida «Synger jeg falskt nå? Er jeg i det hele tatt i takt?», men det gikk heldigvis bra. Og nå får jeg muligheten til å synge låta mi en gang til på lørdag, stråler hun.

Lystrøbbel på generalprøven

Under mandagens viktige generalprøve skjedde det en feil med lysshowet til Sanna, og Sverige la inn en offisiell protest til arrangørene. Det var denne generalprøven juryen så og baserte sine stemmer på, og disse teller like mye som publikums stemmer. Selv sier artisten at hun ikke merket noe til lysfeilen.

– Jeg fikk det faktisk ikke med meg på scenen, men jeg kjente jo at det der kan ikke skje i semifinalen, og det gjorde det jo heller ikke, sier hun.

Sverige fikk avslag på sin protest, men det ble sendt ut en melding til samtlige juryer om å ta hensyn til lysfeilen når de ga sine stemmer. Feilen var rettet opp i den direktesendte semifinalen i kveld slik at publikum så opptredenen slik den skulle være. Nå er Sanna Nielsen og låta «Undo» blant de 26 finalistene i ESC-finalen.

Se bildegalleri fra kveldens semifinale her:

Arrangerer gjerne igjen

Christer Björkmann, sjef for den svenske delegasjonen stod med to småflasker med whiskey i hånden da NRK.no møtte ham rett etter sending.

– Jeg hadde en plan. Å drikke én flaske etter sending hvis det gikk bra, og to om det skulle gå til helvetet. Nå kan jeg heldigvis gjemme den ene til senere, ler han.

Mange spår at Sverige vil vinne også i år, og den svenske sjefen er gjerne arrangør for Eurovision igjen.

– Når man er med i en konkurranse som denne, må man være forberedt på å følge reglene, som sier at man skal arrangere konkurransen hvis man vinner. Det er klart vi vil vinne, Sanna vil og laget vil. Vi arrangerer gjerne Eurovision neste år, sier han, før han raskt legger til:

– Men dette sier jeg som privatperson, som kreatør og produsent. Hva SVT sier er noe helt annet.

Se Sveriges Eurovision-bidrag

Ny mulighet

Islandske Pollapönk stilte med låta «No Prejudice». Og tydeligvis har de fargerike dressene, gitardansen og budskapet om å omfavne hverandres ulikheter, vært nok til å ta de fire kameratene Heiðar, Haraldur, Guðni, og Arnar til finalen.

– Vi hadde ikke forventa å gå videre, så dette er utrolig gledelig, sier Haraldur til NRK.no etter å ha blitt ropt opp som en av ti finalister.

– Nå får vi mulighet til å nå ut med budskapet vårt en gang til, og det er helt fantastisk, sier bandet.

Denmark Eurovison Song Contest

Islandske Pollapönk er videre til finalen i Eurovison Song Contest.

Foto: Frank Augstein / Ap

– De beste gikk videre

Morten Thomassen er president i den norske Grand Prix-klubben. Han var strålende fornøyd med samtlige ti land som kom seg videre til finalen.

– Nå kan jeg sove godt, dette var veldig gledelig, sier han til NRK.no

Thomassen er ikke overraska over resultatet. Buingen mot Russland derimot, ligner ikke noe han har hørt i sin 22 år lange Eurovision-karriere.

– Det sier mye om den generelle holdninga til Russland i Europa om dagen, sier han.

GP-presidenten understreker likevel at det ikke er det man dveler ved etter en slik kveld.

– Det er først og fremst veldig gledelig at underdogs som San Marino og Nederland tar seg videre til en finale. Nå skal Carl Espen få tøff konkurranse når han kommer dit, smiler Thomassen.

– Håper vi sees i finalen på lørdag

Josefin Winther og Carl Espen

Carl Espen og Josefin Winther så den første semifinalen fra salen tirsdag kveld.

Foto: NRK

Norges Eurovision-representant skal ikke i ilden før på torsdag i den andre semifinalen, men i kveld var han på plass for å se hvilke artister han eventuelt møter i finalen lørdag 10. mai.

– Det er spesielt hyggelig og velfortjent at både Sanna og Pollapönk gikk videre, men gratulerer så mye til alle finalistene, sa Carl Espen etter sending.

– Og så er jeg utrolig glad for at min hovedfavoritt Nederland kom til finalen, la han til før han dro hjem for å forberede seg til morgendagens generalprøver.

– Til alle kveldens finalister - jeg håper vi sees i finalen på lørdag, avslutter han.

Norge og Carl Espen skal kjempe om en finaleplass på torsdag i den andre semifinalen. Den ser du direkte på NRK1 klokka 21.00.