Hopp til innhold

Disse deltar i ESC 2014

Se hvem Norge skal konkurrere mot i den internasjonale finalen i København.

Eurovision Song Contest (ESC) 2014 arrangeres i København den 6, 8, 10. mai i år etter at danske Emmelie de Forrest vant den internasjonale sangkonkurransen i Malmö.

Av de 37 landene som deltar i årets ESC, er seks fritatt semifinaler. De resterende 31 må kvalifisere seg til finalen gjennom semifinaler den 6 og 8 mai, der de ti beste fra hver runde går videre til finalen den 10. mai sammen med vertslandet Danmark og «de fem store» (se egen faktaboks). Norge er har startnummer tre i den andre semifinalen den 8. mai.

Reglene varierer

Hvordan deltakerlandene velger ut sin artist er opp til hver enkelt nasjon. Mange, deriblant Norge, arrangerer finaler der publikum stemmer frem sin favoritt, mens andre lands representanter utpekes internt av den nasjonale kringkasteren.

Det er først i Eurovision at landene er underlagt EBUs (Den Europeiske Kringkastingsunion) regler. Disse sier blant annet at maks seks personer kan delta i hvert nummer, og at alt av vokal må gjøres live.

Disse er allerede klare for ESC 2014:

Albania sender 23-årige Herciana Matmuja til København. Om hun er en hissigpropp vites ikke, men vinnerlåten hennes «Zemërimi i një nate» oversettes i alle fall til «en natts sinne» på norsk. Dette var fjerde gang Matmuja deltok i den nasjonale finalen i hjemlandet – og på fjerde forsøk tok hun altså endelig hele kaka.

Kaukasusrepublikken Armenia sender nasjonalskatten Aram MP3 til ESC-finalen. Aram MP3, eller Aram Sargsyan som han egentlig heter, er en folkekjær mann i hjemlandet, hvor han er kjent som både sanger, komiker og skuespiller. Armenia har aldri blitt bedre enn nr. 6 i ESC-finalen, etter at landet ble med i sangkonkurransen i 2006. I fjor endte Armenia på 18. plass, noe Aram MP3 håper å slå med låten «All Alone». I følge internasjonale bookmakere er det stor sjans for nettopp det, Aram MP3 er nemlig blant de aller største vinnerfavorittene i årets ESC.

Aram Mp3

Aram Mp3 er et kjent fjes i hjemlandet. Nå vil han erobre Europa.

Foto: Arnos Martiasyran

For Aserbajdsjan deltar i år Dilara Kazimova som skal synge balladen«Start a Fire». Aserbajdsjan er en stormakt i ESC-sammenheng, og et land som bruker mye penger på å vinne Eurovision. I fjor ble da også landet mistenkt for forsøk på å prøve å kjøpe stemmer. Det trenger de forhåpentligvis ikke i år, Dilara er blant årets vinnerfavoritter blir dermed en tøff utfordrer til vår egen Carl Espen.

I Belgia vant 32 år gamle Axel Hirsoux retten til å representere hjemlandet i Eurovision. Den storbygde og velkledde mannen sang låten «Mother» og imponerte både de belgiske folk og de sju internasjonale fagjuryene med sin lyse stemme.

Vertslandet Danmark har bestemt at 21 år gamle Basim skal forsøke å gi danskene sin andre ESC-seier på rad, og dermed bli først land på 20 år som lykkes med nettopp det – forrige gang det skjedde var for øvrig da Irland vant i 1994. Basim ble kjent for det danske folk gjennom X Faktor i 2008, og har siden gitt ut to album. Låten han opptrer med i København heter «Cliché Love Song».

Estland sender Tanja Mihhailova til København. Låten hun deltar med heter «Amazing» og viser kanskje til kvaliteten på sanger? Hvem vet, med Tanja måtte i alle fall ta innersvingen på ni andre artister for å vinne tur/retur-billetten til Danmark. Den 30 år gamle sangerinnen ble opprinnelig født i Russland, men flyttet tidlig til Estland hvor hun har en respektabel karriere bak seg.

Hos våre gode naboer i Finland vant bandet Softengine folkets gunst rundt de tusen sjøer. Rockeguttas ECS-bidrag heter «Something Better» og spiller muligens på finnenes 24. plass i fjorårets ESC-finale? Finland er blant landene som har flest sisteplasser i ESC-finalen, med ni bunnoteringer. (Norge har for øvrig den noe kjipe rekorden med hele elleve sisteplasser.)

Frankrike har vært med i Eurovision helt siden oppstarten i 1956, fire år før Norge ble med på dansen, men de har ikke vunnet siden 1977. Det håper gruppa Twin Twin å gjøre noe med i år gjennom låten «Moustache». Den handler om en mann som har alt, men som ønsker seg bart, og er en humoristisk kritikk av dagens forbrukersamfunn.

I Tbilisi er det bestemt at The Shin & Mariko skal representere Georgia. Shin betyr på georgiansk å «komme hjem» og bandet beskriver musikken sin som «når Georgia møter verden». Det passer jo veldig bra, i og med at det er nettopp verden The Shin & Mariko skal møte, gjennom låten «Three Minutes To Earth».

Hellas flesker til et av de kuleste artistnavnene i ESC i år; Freaky Fortnune feat. Risky Kidd og låten «Rise Up» skal representere det blakke ferielandet i Eurovision-finalen. For noen år siden fleipet man med at alle tyskerne stemte Hellas for å vippe landets økonomi av pinnen - la oss håpe de som stemmer Hellas i år gjør det fordi Freaky og Risky leverer varene på scenen.

I Hviterussland er har matmomsen TEO sikret seg tur til København med låten «Cheesecake». TEO, eller Jury Vashckuk som han egentlig heter, har selv satt ord til melodien.

– Cheesecake var kallenavnet min ekskjæreste hadde på meg, forklarte TEO etter finaleseieren. Låten handler altså om kjærlighet til kvinner, ikke til mat.

Få land har så sterke ESC-tradisjoner som Irland. Landet har vunnet konkurransen sju ganger, hvilket er mer enn noen andre. I 2014 skal Can-Linn feat. Kasey Smith representere den grønne øya i vest. Låten de deltar med heter «Heartbeat», og er skrevet av svensk-irsk team av låtskrivere.

Våre øynaboer i vest har også funnet sin ESC-deltaker. I joggedresser til forveksling lik Datarock, vant Pollapönk den nasjonale finalen på Island. Etter finalen hentet de eksperthjelp fra selveste John Grant, den kjente amerikanske musikeren holder nemlig også til på vulkanøya. Video av deres lille session sammen kan du se her. Pollapönk skal forsøke å forbedre hjemlandets 17. plass fra finalen i fjor med låten «No Predjudice», en slags punka versjon av Barn av Regnbuen.

Israel, som faktisk har vunnet ESC hele tre ganger, sender Mei Finegold til ESC-finalen. Hun har allerede et stort navn i hjemlandet etter en tredjeplass i fjorårets Pop IDOL, og ble valgt ut til Eurovision av en fagjury i israelsk fjernsyn. Låten Finegold deltar med heter «Same Heart» og synges på en blanding av hebraisk og engelsk. Se låten her:

Italia sparer ikke på kruttet, og sender Emma Marone til å representere landet i København. Hun var den mestselgende kvinnelige i artisten i støvellandet i fjor, og deltar med låten «La Mia Città», som betyr «byen min».

Det blir bandet Aarzemnieki som skal forsvare Latvias ære i ESC. Dette er låta for deg som er glad i matlaging, den heter nemlig «Cake to Bake». Øst-Europa har med dette gjort kake til årets gjengangstema i Eurovision. Nå bør det kanskje nevnes at vokalist Jöran Steinhauer egentlig er tysk, og at navnet Aarzemnieki betyr «utlendingene». I 2013 lagde Steinhauer en låt om Euroens inntog i Latvia. Låta het «Tusen takk, Lat» og ble raskt en Youtube-sensasjon med over 100.000 treff på en uke. Dermed valgte Steinhauer å flytte fra Tyskland til Latvia for å prøve seg som popartist der. Det gikk veien, i februar vant han den nasjonale MGP-konkurransen i landet, og nå skal han altså representere Latvia i Eurovision.

Vilja Matačiūnaitė måtte gjennom hele 12 TV-sendinger for å bli Lithauens utkårede og danket ut 19 konkurrenter på veien. Låten hun deltar med heter «Attention» og er ført i pennen av henne selv. Vilja har deltatt i en rekke musikkonkurranser tidligere, og har også bakgrunn som skuespiller, da hun hadde hovedrollen i en litauisk TV-serie i 2010.

37 år gamle Tijana Dapčević bor i Serbia, men representerer hjemlandet Makedonia i ESC 2014. Tijana er kjent over hele Balkan, og har prøvd seg i de nasjonale uttagningene til ESC tre ganger tidligere, i 1996, 2002 og 2006, men har blitt slått ut hver gang. Denne gangen slapp Tijana konkurranse, i august ble hun nemlig plukket ut av en intern jury hos den lokale kringkasteren MKRTV. Tijana deltar med låten «To The Sky», som du kan se her:

På øynasjonen Malta har pop/folk/country-gruppen Firelight vunnet folkets gunst og med dét en billett til København og Eurovision. Låta de vant med er skrevet i anledning 100-årsjublieet for starten på første verdenskrig og heter «Coming Home». Den er en hyllest til soldatene som falt i krigen, og dermed aldri kom hjem.

Cristina Scarlat representerer Moldova i år. Hun deltok i den nasjonale uttakningen til ESC i Moldova i 2011 og 2013, og endelig, i 2014 gikk hun til topps og vant konkurransen. Dermed reiser hun til København med den dramatiske låten «Wild Soul».

Montenegro har deltatt syv ganger i Eurovision, men aldri klart å kvalifisere seg til finalen. De prøver igjen i 2014 med artisten Sergej Ćetković, som allerede er et stort navn i hjemlandet. 37-åringen startet karrieren allerede for 30 år siden, han har siden da gitt ut fem album, og gjort stor suksess på Balkan. Sergej deltar med låten «Moj Svijet» som betyr «min elskede».

Mannen med gullstrupen, bergenseren Carl Espen, skal representere Norge når vi tar turen over dammen og ned til København. Etter å ha vært blant vinnerfavorittene gjennom hele årets Melodi Grand Prix, stakk han av med seieren under en nervepirrende avstemning i Oslo Spektrum. Låten han representerer landet med heter «Silent Storm» og er skrevet av hans kusine Josefin Winther.

Se Carl Espen opptre med «Silent Storm» i MGP-finalen her:

Nederland sender gruppa The Common Linnets til Danmark i mai. Gruppen består av to kjente nederlandske artister; Ilse DeLange og Waylon, som har slått seg sammen for å delta i Eurovision i mai, og samtidig gi ut et duettalbum. Waylon heter egentlig Willem, men har lånt navnet til sitt store forbilde Waylon Jennings. Sammen med Ilse har han tatt turen til musikkmekkaet Nashville i Tennessee, hvor de har skrevet låten «Calm After The Storm». Dermed har årets nederlandske bidrag bena godt plantet innen folk, country og blues, en nokså uvanlig blanding i ESC-sammenheng.

Vår nesten-naboer i Polen sender duoen Donatan & Cleo til ESC. De slår til med låten «My Słowianie», eller «We Are Slavic» på engelsk. Der skryter de av kvalitetene til slaviske jenter, som, skal vi tolke låten, er store pupper og bra kompetanse innen ysting av smør. Låten ble sluppet i fjor høst, fikk hele 38 millioner avspillinger på Youtube og kom inn på hitlistene i hjemlandet. Nå skal den altså overbevise resten av Europa også.

Portugal besitter den noe uheldige rekorden i å være landet som har deltatt flest ganger i Eurovision Song Contest uten å ha vunnet. Landets beste plassering er en sjetteplass fra 1996. I år håper de på å gjøre rekorden til skamme ved å sende en kvinne som er vant til rampelyset. 34 år gamle Suzy har nemlig stått på scenen siden hun var fem år gammel, da hun ble kjent gjennom en populær portugisisk barnegruppe. Nå står hun på egne ben med låten «Quero Ser Tua» (Jeg vil være din). Så får vi se om hun blir hele Europas Suzy også.

Nordmenn kan heie litt ekstra på Romania i år. Deres ESC-bidrag er nemlig halvt norsk. For det er norsk-rumenske Ovi Jacobsen som skal representere Bucuresti og omegn med låten «Miracle». Dette er andre gang Ovi representerer Romania i Eurovision, første gang var i 2010 da han endte på en dugelig tredjeplass i finalen som den gang var på Fornebu her i Norge. Ovi har også deltatt i norsk MGP, i 2006 og i 2009.

Tvillinger har en lang tradisjon i Eurovision. Fra de superenergiske irske tvillingguttene Jedward i 2011 og 2012, de slovakiske jentene i Twiins i 2011, til de armenske tvillingene Inga & Anush i 2009. Sist ut er tvillingene Tolmachevy Sisters fra Russland. De to syttenåringene vant Junior Eurovision Song Contest i 2006, og er nå tilbake for å følge opp suksessen i voksenversjonen av Eurovision med låten «Shine».

Alle gode ting er tre, tenkte de muligens i San Marino i år. Eller skorter det kanskje på artister i lilleputtstaten med 32.000 innbyggere? Uansett bakgrunn, sikkert er det i alle fall at San Marino har falt på valget av Valentina Monetta som sin representant for tredje år på rad. Om ikke navnet hennes skulle ringe en bjelle, gjør kanskje tittelen på hennes første deltakerlåt det? «The Social Network Song (OH OH – Uh – OH OH)» er uansett verd et gjensyn. I fjor deltok hun med den italienske balladen «Crisalide (Vola)». I år deltar hun med låten «Maybe».

Tinkara Kovač representerer Slovenia i år etter å ha prøvd seg tre ganger tidligere uten å komme gjennom nåløyet. Hun både synger og spiller fløyte i låten «Spet / Round And Round». Interessen for fløyte takker hun Ian Anderson i den britiske rockegruppa Jethro Tull for. Kovač inviterte i 2004 Anderson til å delta under en konsert hun spilte i Ljublijana, og hun har siden hatt flere gjesteopptredener når Jethro Tull har turnert i Kroatia, Italia, Østerrike og Tyskland.

I Spania sto det mellom forhåndsfavorittene Brequette og Rut Lorenzo, og det var lenge dødt løp. Seieren var det til sist Rut Lorenzo som stakk av med. Hun ble nr. 5 i den britiske utgaven av X-Faktor i 2008, men er mer eller mindre ukjent i hjemlandet. Gjennombrudd i Storbritannia viste seg for vanskelig, så Rut Lorenzo flyttet hjem til den iberiske halvøy noen år tilbake, og forsøker å gjenstarte karrieren sin der. Låten hun deltar med heter «Dancing In The Rain».

26-år gamle Molly Smitten-Downes skal representere Storbritannia med sin egenkomponerte låt «Children of the Universe». Hun slapp unna en nasjonal kvalifiseringskonkurranse, men ble valgt av en BBC-basert fagjury. Best kjent under artistnavnet Molly har Smitten-Downes gjort seg bemerket i det britiske musikklandskapet de siste årene blant annet gjennom flere festivalkonserter og oppvarming for navn som Jake Bugg og Tinie Tempah.

Nøytralitetslandet Sveits har kåret 22-årige Sebalter til vinner av årets nasjonale konkurranse. Den italienskspråklige sangeren skal opptre med låten «Hunter of Stars». Sebalter har prøvd seg i flere bandroller før han ble vokalist. I to år spilte han bass i et sveitsisk hardrock-band som spesialiserte seg på å gjøre covere av band som Deep Purple, Led Zeppelin m.fl. I de neste ti årene spilte han fiolin i et folkrock-band, før han til slutt forsto at det var som vokalist han trives best.

Du kan se Sebalter synge låten sin nedenfor.

I Sverige ble alle gode ting sju, for Sanna Nielsen lykkes endelig med å vinne den svenske Melodifestivalen – og det på sitt syvende forsøk! Nielsens låt heter «Undo» og sikter kanskje til de første seks gangene hun forsøkte å vinne Söta Brors gunst? Sverige er blant favorittene til å vinne årets Eurovision, bare ett år etter at de sist arrangerte konkurransen.

Tyskland vant Eurovision i 2010, og sender i år gruppen Elaiza og låten «Is It Right» til ESC-finalen. Bandnavnet henspiller til fornavnet til vokalist Ela (Elżbieta Steinmetz), som er halvt polsk, halvt ukrainsk. Elaiza kom med i den tyske konkurransen som et av årets wildcards, etter at de lastet opp låta si på Youtube. Den falt i smak hos det tyske publikum, og i finalen slo de til og med knockout på det populære bandet Unheilig. I fjor endte Tyskland på en skuffende 21. plass etter at Cascada ikke lykkes med å overbevise, nå gjenstår det å se om Elaiza kan gjøre det bedre.

I Ukraina har publikum og fagfolk utstyrt smellvakre Marija Jaremtjuk med en tur/retur-billett til København. Med låten «Tick-Tock» danket Jaremtjuk ut de 19 andre bidragene i finalen. Det knyttes en del spenning til hvordan Ukraina og Russland vil velge å forholde seg til hverandre under årets Eurovision, på grunn av den siste tids spenning mellom de to landene. Jaremtjuk er datter av den avdøde Ukrainske folkekunstneren Nazar Jaremtjuk. Hun betegner seg selv som ikke-politisk, men i desember 2013 kunngjorde hun «at hun generelt i livet, moralsk og som sanger» støtter Regionpartiet til landets tidligere president Viktor Janukovitsj. Se vinnerfremføringen nedenfor.

András Kállay-Saunders skal flagge Ungarns flagg i ESC 2014 med låten «Running». Han er vokst opp i USA og flyttet først til Ungarn i 2011. Til tross for den festlige rammen på ESC-kvelden har Kállay-Saunders' låt et alvorlig bakteppe, den handler nemlig om familievold. Ungarn deltok for første gang i ESC i 1994, og har vært litt til og fra konkurransen siden da. Deres beste plassering er en 4. plass fra samme år.

Conchita Wurst i Eurovision Song Contest

'Den skjeggete damen', Conchita Wurst deltar for Østerrike.

Foto: Paz Stammler Photography

Østerrike har allerede vekket mye oppsikt med sitt valg av Conchita Wurst som sin representant. Og ikke uten grunn. Wurst er nemlig kjent som «den skjeggete damen». Den smekre 24-åringen er egentlig en mann, men ser bortsett fra fullskjegget ut som en dame. Dette har vakt oppsikt langt utenfor landets grenser. Særlig i Øst-Europa har artistvalget satt sinnene i kok, og i Hviterussland er det startet en underskriftskampanje for å klippe den skjeggete damen ut av sendingen i mai. Men ESC-reglene er enkle: enten viser du alt på TV, eller så får du ikke vise noe. Wurst deltar med balladen «Rise Like A Phoenix».

Alt om: Eurovision Song Contest